Nieuwe Wmo 2015 aangenomen in Tweede Kamer

Facebooktwitterlinkedinmail

rijksoverheid-logo_w300_h400

24 april is de nieuwe Wmo 2015 aangenomen in de Tweede Kamer. In de nieuwe Wmo krijgen de gemeenten meer taken zoals: begeleiding en dagbesteding, zorg voor mensen met langdurige GGz-zorg, maatschappelijke opvang en inkomensondersteuning.. De fracties van SGP, ChristenUnie, D66, PvdA en VVD stemden voor de wet. De wet moet op 1 januari 2015 in gaan. Daarvoor moet de wet nog door de Eerste Kamer (Senaat). 

Tijdens de zitting in de Tweede Kamer zijn ook ruim honderd amendementen en twintig moties ingediend. Hierdoor is de wet op enkele punten nog wat aangepast. Zo is er een motie over onafhankelijk cliëntondersteuning aangenomen. Dit betekent dat cliëntondersteuning onafhankelijk moet zijn. Dat is één van de punten die LOC ook heeft genoemd.
Toegevoegd aan de wet is ook dat mantelzorgers betrokken moeten worden bij het opstellen van het zogenoemde ondersteuningsplan. En cliënten hebben nu het recht om ook zelf een persoonlijk plan op te stellen. Dit past goed bij de eigen regie waar deze wet van uit gaat.

Aan het begin van de week stuurde LOC nog een brief aan de Tweede Kamer over de nieuwe wmo en in februari gaf Marthijn Laterveer in de Tweede Kamer onze mening over de wet.
Alle amandementen zijn te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Bron: loc.nl 

 

Dit bericht is 2221 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail