Nieuwe stap in zoektocht naar ADHD-genen

Facebooktwitterlinkedinmail

dna gen

Een aantal kenmerken uit de vroege jeugd zijn voorspellend voor het ontwikkelen van concentratieproblemen op de kinderleeftijd. Denk aan een laag geboortegewicht, huilgedrag bij tweejarigen en het krijgen van flesvoeding.

Maria Groen-Blokhuis onderzocht in haar promotie-onderzoek aan de VU specifieke genetische – en omgevingsfactoren voor concentratieproblemen en hyperactiviteit zoals die voorkomen bij ADHD. Zij voerde het onderzoek uit met gegevens die door het Nederlands Tweelingen Register zijn verzameld bij jonge tweelingen.

DNA-varianten voorspellen hoeveelheid ADHD-symptomen
In een groep van 17.560 kinderen is de onderzoekster op zoek gegaan naar genetische varianten die ADHD-symptomen beïnvloeden. Dankzij de tweelingdata kon zij aannemelijk maken dat het verband tussen een laag geboortegewicht en concentratieproblemen de oorzaak is van factoren die zowel geboortegewicht als concentratieproblemen beïnvloeden.
Gemeten DNA-varianten blijken de hoeveelheid ADHD-symptomen te voorspellen, maar omdat de effecten van zulke genetische varianten klein zijn, is het moeilijk te midden van de miljoenen varianten aan te geven om welke varianten het precies gaat.

Extreme uiteinde van continue schaal
Met analyse van tweelingen die nu beschikbaar zijn, laat Groen-Blokhuis zien dat ADHD op genetisch niveau het best te begrijpen is als het extreme uiteinde van een continue schaal. Daarbij mensen kunnen mensen heel weinig, gemiddeld of veel last hebben van concentratieproblemen en hyperactiviteit. Daarmee draagt haar onderzoek bij aan een beter begrip van ADHD en haar oorzaken en uiteindelijk aan betere behandelmethoden.

Keeping focus: a study of Attention Problems in the GWAS era

(Vrije Universiteit Amsterdam)

Bron: vakbladvroeg.nl 

Dit bericht is 3210 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail