Nieuwe stap in de zoektocht naar ADHD-genen

Facebooktwitterlinkedinmail

adhd1

Maria Groen-Blokhuis onderzocht specifieke genetische – en omgevingsfactoren voor concentratieproblemen en hyperactiviteit, zoals die voorkomen bij ADHD. Zij ontdekte dat een aantal kenmerken uit de vroege jeugd, zoals een laag geboortegewicht, huilgedrag bij tweejarigen en het krijgen van flesvoeding, voorspellend zijn voor het ontwikkelen van concentratieproblemen op de kinderleeftijd. Zij voerde het onderzoek uit met gegevens die door het Nederlands Tweelingen Register zijn verzameld bij jonge tweelingen.

Dankzij de tweelingdata kon Groen-Blokhuis aannemelijk maken dat het verband tussen een laag geboortegewicht en concentratieproblemen de oorzaak is en niet het gevolg van factoren die zowel geboortegewicht als concentratieproblemen beïnvloeden. Zij ging in een groep van 17,560 kinderen op zoek naar genetische varianten die ADHD-symptomen beïnvloeden.

Gemeten DNA-varianten blijken de hoeveelheid ADHD-symptomen te voorspellen, maar omdat de effecten van zulke genetische varianten klein zijn, is het moeilijk te midden van de miljoenen varianten aan te geven om welke varianten het precies gaat. Met analyse van tweelingen die nu beschikbaar zijn, laat Groen-Blokhuis zien dat ADHD op genetisch niveau het best te begrijpen is als het extreme uiteinde van een continue schaal waarbij mensen heel weinig, gemiddeld of veel last kunnen hebben van concentratieproblemen en hyperactiviteit. Daarmee draagt haar onderzoek bij aan een beter begrip van ADHD en haar oorzaken en uiteindelijk aan betere behandelmethoden.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: medicalfacts.nl 

Dit bericht is 3447 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail