Nieuw onderzoek naar ADHD en voeding

Facebooktwitterlinkedinmail

jongen_365x243

Heeft bepaalde voeding invloed op ADHD symptomen? Waarom is er een nieuwe behandeling nodig want medicatie heeft toch goed effect?

Eerdere studies naar ADHD en voeding
In toenemende mate is er vraag om niet-medicamenteuze behandelingen van ADHD. Eerder werkte Karakter mee aan het grootste dieet-interventie onderzoek tot nu toe (100 kinderen namen deel). Daar kwamen hoopvolle resultaten uit: 60% van de kinderen had sterke vermindering van ADHD symptomen. Onduidelijk was echter of deze kinderen ook op lange termijn een vermindering van symptomen lieten zien en of het haalbaar is een dieet als standaard interventie aan te bieden binnen de GGZ.

300 kinderen
Karakter start samen met Triversum, Accare en het RIVM een nieuwe behandelstudie om deze vragen te beantwoorden. 300 kinderen worden gevraagd deel te nemen en krijgen ofwel de gebruikelijke zorg ofwel een dieet. Alle deelnemers worden 1,5 jaar lang gevolgd om nauwkeurig in kaart te brengen hoe het met ze gaat. Dit biedt ook de mogelijkheid de effectiviteit in kaart te brengen van de reguliere zorg die geboden wordt. Naast de standaard vragenlijsten zal er een breed scala aan metingen worden gedaan om vast te stellen bij wie een dieet werkt, waarom en hoe goed het vol te houden is. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Prof. dr. Jan Buitelaar en dr. Nanda Rommelse zijn de hoofdonderzoekers. Drs. Verena Ly is de coördinator.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met Verena Ly (v.ly@karakter.com)

Bron: karakter.com

Dit bericht is 5846 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail