Niet roken en lage bloeddruk voorkomt dementie

Facebooktwitterlinkedinmail

200908050904-1_roken-verhoogt-kans-op-dementie

23 juli 2015 – In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door niet te roken, diabetes te vermijden en ervoor te zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt.

Met name de bloeddruk is belangrijk om op peil te houden bij het voorkomen van dementie. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam presenteren dinsdag op de Alzheimer Association Conference in Washington onderzoek waaruit dit blijkt.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een groot bevolkingsonderzoek onder bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder dat dit jaar 25 jaar loopt. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine.

Risicofactoren

In die 25 jaar is er veel veranderd op het gebied van risicofactoren voor dementie. Vroeger speelden roken en een lage opleiding een grote rol, nu is dat dus de bloeddruk en een lage opleiding, aldus onderzoeker Arfan Ikram.

Hoger opgeleiden hebben volgens hem “meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen.” Ook speelt diabetes nog steeds een rol. “Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen.”

Roken

De onderzoekers zijn blij dat roken en cholesterol geen grote rol meer spelen. “Die vinden we niet meer terug in ons onderzoek. Vijfentwintig jaar geleden rookte 30 procent van de deelnemers, nu nog maar 10 procent.”

“Daarnaast slikken de deelnemers die later met het onderzoek zijn begonnen meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden. Dit bewijst dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen”, aldus Ikram.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 898 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail