Niet naar huisarts met psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

U-center

Bijna 20 procent van de Nederlanders met psychische klachten gaat daarmee niet naar de huisarts. Voornamelijk omdat men denkt dat de klachten vanzelf weg gaan of dat de huisarts er toch geen raad mee zal weten. Maar ook schaamte, op het hebben van verslavingsproblemen rust een taboe, speelt een rol bij het vermijden van de huisarts, .

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de private GGZ-kliniek U-center onder ruim duizend Nederlanders.

Voornamelijk in de groepen 65-plussers en jongeren wordt gedacht dat psychische klachten vanzelf overgaan. Dat zou komen doordat ouderen zijn opgevoed in een tijd dat psychische klachten zogenaamd niet bestonden. En onder jongeren is het niet ‘cool’  om toe te geven dat je psychische problemen hebt. Een op de vijf jongeren ziet psychische klachten als falen, aldus Ingrid Weijnen, GZ-psycholoog en directeur behandeling U-center.

Uit het onderzoek blijkt dat 12 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar  bang is voor wat zijn omgeving van de psychische klachten vindt. 65-plussers trekken zich minder aan van wat anderen ervan vinden. Over het algemeen geldt: hoe ouder men is, hoe minder men zich aantrekt van wat de omgeving ervan vindt en hoe minder men psychische klachten als falen ziet.

Op het hebben van psychische klachten rust een taboe, het grootste taboe op verslaving, gevolgd door angststoornissen, depressie en burn-out. Opvallend hierbij zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Bijna  25 procent van de mannen vindt dat hier een taboe op rust, tegen 14 procent van de vrouwen.

Dit bericht is 5092 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail