Niet ieder kind met ADHD slikt Ritalin

Facebooktwitterlinkedinmail

_64286867_m6300378-ritalin_stimulant_pill-spl

Huisartsen zien de laatste jaren meer kinderen met ADHD, maar ze schrijven verhoudingsgewijs niet meer medicijnen voor. Onderzoek van het Nivel en het Nederlands Huisartsen Genootschap toont aan dat het percentage kinderen dat methylfenidaat (Ritalin) of een ander geneesmiddel slikt al jaren gelijk is.

‘Dit druist een beetje in tegen het gevoel in de Nederlandse samenleving dat tegenwoordig ieder kind met ADHD methylfenidaat krijgt’, zegt het Nivel. Het is al jaren zo dat twee derde van de kinderen met hyperactiviteit en een derde van de kinderen met concentratiestoornissen medicijnen slikt.

In 2008 kreeg 1,3 procent van de kinderen de diagnose ADHD. In 2012 was dat gestegen naar 3,2 procent. ADHD komt vaker voor, of huisartsen stellen de diagnose vaker, verklaart het Nivel.

Vorige week is een nieuwe ADHD-richtlijn voor huisartsen ingegaan. Die adviseert om pas medicijnen voor te schrijven aan kinderen met ADHD (zonder psychiatrische aandoeningen) als andere behandelingen niet werken. Verder zouden alle kinderen met ADHD twee keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Dat gebeurt nog niet in alle gevallen.

Bron: ANP

Dit bericht is 2529 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail