Niet antidepressiva maar depressie zelf leidt tot gewichtsverandering

Facebooktwitterlinkedinmail

 weegschaal, gewicht

23 december 2015 – De gewichtsschommelingen die kunnen optreden bij patiënten met een depressie worden niet veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Deborah Gibson-Smith en haar collega’s van VUmc. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Psychiatry.

Een depressie kan tot zowel gewichtstoename als gewichtsafname leiden. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot gewichtstoename, maar het blijft onduidelijk wat de bijdrage van deze medicatie is bij de gewichtsveranderingen die optreden tijdens een depressie.

Nederlandse Studie naar Depressie en Angst
Om dit verband op te helderen, hebben de onderzoekers van GGZ inGeest en VUmc twee jaar lang meer dan 2.500 deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en angst (NESDA) gevolgd. “We hebben bij zowel depressieve als gezonde patiënten gekeken of hun gewicht afnam, toenam of stabiel bleef”, vertelt Gibson-Smith. “Ook hebben we gekeken naar individuele factoren, zoals de leeftijd, het gebruik van bepaalde antidepressiva en alcoholgebruik. Vervolgens hebben we al deze gegevens gecombineerd in een model om te kijken welke factoren bijdroegen aan gewichtsverandering.”

Depressie leidt tot verandering
De resultaten lieten zien dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva geen rol spelen in dit proces.”We zagen namelijk dat patiënten met een depressie die geen antidepressiva gebruiken evenveel kans op gewichtstoename hebben als patiënten die wel antidepressiva gebruiken”, aldus Gibson-Smith. De onderzoekers willen nu, in het kader van het MooDFOOD project, de verbanden tussen depressie en overgewicht verder onderzoeken. Gibson-Smith: “Wij zoeken nog deelnemers voor dit vervolgonderzoek. Hopelijk kunnen we met hun hulp de relatie tussen depressie en gewicht verder ophelderen.”

MooDFOOD
Het vervolgonderzoek van Deborah Gibson-Smith maakt deel uit van het MooDFOOD project, een groot door de EU gefinancierd project dat zich bezighoudt met onderzoek naar voeding, leefstijl en welbevinden. Op dit moment worden 250 Nederlandse deelnemers gezocht om deel te nemen aan een onderzoek van een jaar waarbij de effecten van voedingssupplementen en leefstijlcoaching op het ontstaan van depressie worden onderzocht. Het doel van de onderzoek is om te zien of voedingssupplementen of leefstijlcoaching bijdragen aan een verbeterde stemming en welbevinden.

Om deel te nemen in het MooDFOOD onderzoek moet men:

  • In of rond Amsterdam wonen, zodat bijeenkomsten voor de leefstijlcoaching bijgewoond kunnen worden
  • Tussen de 18 en 75 jaar oud zijn
  • Overgewicht hebben (met een body mass index (BMI) tussen de 25 en 40)
  • Zich weleens somber voelen

Meer informatie over (deelname aan) het onderzoek via moodfood@vumc.nl of www.moodfood-vu.eu

Bron: vumc.nl 

Dit bericht is 7651 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

3 reacties

  1. Tjee, wat een onzin. Ik heb geen depressie maar angsten en met anti depressiva vreet ik me rot. ben ik een jaar ervanaf (en heb gelijk meer angsten) ga ik binnen 2 maanden weer normaal eten. is deze ‘studie’ gesponsord door de farmaceutische industrie? Dan betalen ze voor een goede uitkomst van de onderzoeken.

    1. Beste Jansdrt, dank voor je reactie. Uiteraard kan het zijn dat de uitkomsten van onderzoeken niet voor iedereen gelden. Ook ik ken in mijn omgeving mensen die dezelfde ervaring hebben als jou met gewichtstoename en antidepressiva. In hoeverre dit onderzoek betrouwbaar is durf ik niet te zeggen. Ongetwijfeld zal er in de toekomst meer onderzoek naar worden gedaan. En dan zullen we daar op GGZnieuws.nl aandacht aan besteden.
      Met vriendelijke groet
      Bart
      Redactie GGZnieuws

    2. Wordt vaak op één hoop gegooid, depressie, angsten, burn out en wat al niet meer. Met dat etiketje kan je er wel makkelijker een antidepressivum indouwen, wel zo handig toch?
      Toch zijn er wel alternatieven. Ben zelf geen voorstander van medicatie en ben zelf meer dan 20 jaar medicijnvrij. Dankzij het aanpassen van de voeding, onder andere geen kaas, chocolade en wat supplementen. Is het proberen waard maar vraag wel goed advies.

Het is niet meer mogelijk te reageren