Niet altijd de juiste zorg bij chronische depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

werkloos, depressie

5 november 2015 – In Nederland is een grote groep mensen die lijdt aan depressie. Mensen die lijden aan chronische depressie krijgen niet altijd de juiste zorg van de juiste hulpverlener. In veel gevallen zouden zij vanuit de basis GGZ moeten worden doorverwezen naar een gespecialiseerde zorgverlener, maar dit gebeurt veelal niet.

Aartjan Beekman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) vindt het belangrijk dat een chronische depressie ook daadwerkelijk wordt gezien als een chronische ziekte. “Zoals iemand met diabetes die zijn leven lang moet leren omgaan met zijn ziekte, moet iemand die chronisch depressief is, dat ook. Het kan periodes beter gaan, maar ook slechter”, legt Beekman uit.

Depressies zijn vaker in het nieuws. Bekende Nederlanders die kampen met hevige depressies en er dusdanig last van hebben dat ze niet meer willen leven, zijn steeds meer te zien. Dat bekende Nederlanders op televisie er geen geheim van maken dat ze depressief zijn, kan geruststellend zijn voor mensen met een chronische depressie en geeft meer bekendheid aan mensen die nauwelijks iets weten van of te maken hebben met depressies.

Niet voorbij de basis GGZ…

Waarom komen mensen met een chronische depressie niet verder dan de Basis GGZ?

  • Allereerst blijven patiënten hun eerste hulpverlener, bijvoorbeeld de huisarts, vaak trouw. Een goede vertrouwensband met de hulpverleners is voor mensen met een depressie belangrijk. Ook al levert de behandeling onvoldoende resultaat en treedt er geen verbetering meer op.
  • Het financiële aspect speelt ook een grote rol in het overstappen naar een hulpverlener in een andere lijn. De huisartsenzorg tast de eigen bijdrage niet aan. Wordt de patiënt doorverwezen naar een psycholoog dan is de eerste 375,00 euro voor rekening van de patiënt. Niet iedereen kan dat betalen en blijft om die reden bij de huisarts. Bovendien gebeurt het niet zelden dat mensen gebruik moeten maken van acute psychiatrische hulp (crisisdienst). Problemen kunnen zich in de loop van de tijd hebben opgestapeld en medische zorg lang worden vermeden.
  • Tenslotte blijven mensen in de sector hangen simpelweg omdat er wachtlijsten voor gespecialiseerde zorg zijn.

Wat is de zorgstandaard?

 

In de special Het Brein vertelt Trimbos medewerker Peter van Splunteren over de zorgstandaard voor depressie en dysthymie die op dit moment in de maak is. De zorgstandaard is voor hulpverleners en heeft als doel te zorgen dat mensen met een chronische depressie op de juiste plek door de juiste hulpverlener geholpen worden.

Deskundigen op het gebied van depressie, patiënten en medewerkers van het Trimbos-instituut werken samen aan de zorgstandaard ‘Depressie en dysthymie’. Hierin staan afspraken over samenwerken, afstemmen van behandelingen tussen de verschillende zorgafdelingen, en aanbevelingen voor goede zorg. Hoewel iedere patiënt zorg op maat nodig heeft, hebben hulpverleners zo een leidraad; hierdoor wordt de hulp voor mensen met een chronische depressie in heel Nederland gelijkgetrokken met betrekking tot preventie, behandeling en nazorg.
Daarnaast bevat de zorgstandaard aanbevelingen over wat gezien de stand van de kennis goede zorg voor mensen met een depressie inhoudt. “Helaas is er geen one size fits all; elke patiënt met een chronische depressie krijgt zorg op maat. Dat kan een combinatie zijn van medicatie en cognitieve therapie, of wat aanslaat bij de patiënt”, weet Beekman

Lees het interview met Peter van Splunteren op pagina 19.

De special Het Brein is een productie van Pulse Media Group. In deze special komt u van alles te weten over de verbazingwekkende overeenkomsten tussen hersenziekten.

Bron: mijngezondheidsgids.nl  / nationalezorggids.nl / trimbos.nl 

Dit bericht is 1658 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail