Niet alleen bij kinderen: 1 op 3 heeft ook later nog ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

adhd1

ADHD (aandachtstekort-hyperkinetische stoornis) is een aandoening die we vooral associëren met kinderen en waarvan we denken dat het na een tijdje wel overgaat. Maar volgens een nieuwe studie kan ADHD blijven duren tot in de volwassenheid. Dat is zelfs het geval bij een op de drie volwassenen. Bovendien hebben zij ook een hogere kans op andere psychiatrische aandoeningen.

ADHD treft ongeveer zeven procent van de kinderen, meer jongens dan meisjes. Wie aan de aandoening lijdt, raakt snel afgeleid, heeft het moeilijk om stil te zitten en doet dingen zonder na te denken over de gevolgen.

In een onderzoek van de Mayo Clinic in Minnesota wilde men nagaan of en hoe ADHD zich verderzet in het volwassen leven. Daarvoor werden meer dan 5.000 kinderen gevolgd, die geboren werden tussen 1976 en 1982 in Rochester. 367 van hen kregen de diagnose van ADHD, van wie er 232 deelnamen aan het vervolgonderzoek als volwassene.

Symptomen
“Slechts 37,5 procent van de kinderen die we contacteerden als volwassenen, hadden helemaal geen symptomen meer van de aandoening”, zegt onderzoeksleider dr. William Barbaresi. “Dat toont dat er nood is aan een langdurige behandeling voor kinderen met ADHD, ook als ze volwassen zijn.”

De wetenschappers stelden vast dat 29 procent van de kinderen met ADHD de aandoening ook nog hadden als volwassene. Van hen had maar liefst 81 procent ook nog last van een andere psychiatrische stoornis. Ter vergelijking: dat was het geval bij slechts 47 procent van degene die geen ADHD meer hadden en 35 procent van de proefpersonen uit de controlegroep.

Verder bleek ook dat zeven van de 367 kinderen met ADHD (1,9 procent) al gestorven waren, waarvan drie door zelfdoding. Van de 4.946 kinderen zonder ADHD stierven er slechts 37 (0,7 procent), waarvan vijf door zelfdoding. Tien van de kinderen met ADHD (2,7 procent) zaten op het moment van de vervolgstudie in de gevangenis.

Daarbij merkt dr. Barbaresi op dat het gaat om kinderen uit de middenklasse, met een goed onderwijsniveau en toegang tot gezondheidszorg. “De resultaten zouden nog slechter kunnen zijn bij bevolkingsgroepen die het sociaal en economisch moeilijker hebben”, aldus de onderzoeksleider.

Chronisch
“Het is een misvatting dat ADHD een vervelende stoornis bij kinderen is, die te veel aandacht krijgt en overbehandeld wordt”, beklemtoont dr. Barbaresi. “Dat staat ver van de waarheid. We moeten ADHD beschouwen als een chronische ziekte, net zoals bijvoorbeeld diabetes. De behandeling moet daaraan aangepast worden”, vindt hij.

Hij adviseert ouders dan ook om ervoor te zorgen dat hun kinderen met ADHD in behandeling blijven als tiener. Bovendien moeten ze ook gecontroleerd worden op leerstoornissen en andere aandoeningen, zoals depressies en angsten.

Symptomen van ADHD

– Onoplettendheid
Korte aandachtsspanne, makkelijk afgeleid, vergeetachtig lijken, niet in staat om zich te concentreren.

– Hyperactiviteit
Niet in staat om stil te zitten, wriemelen, overmatig praten en bewegen.

– Impulsief
Handelen zonder nadenken, weinig gevoel voor gevaar, niet in staat om geduldig te wachten.

Bron: goedgevoel.be

Dit bericht is 6191 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail