Negatieve publiciteit antidepressiva nauwelijks effect op voorschrijver

Facebooktwitterlinkedinmail

pillen grappig

Een toename in negatieve publiciteit over antidepressiva heeft nauwelijks effect op het voorschrijven van deze medicatie aan volwassen. Bij kinderen was een tijdelijke bescheiden daling waarneembaar.

Dit schrijft promovendus Juan Francisco Hernandez van de Universiteit Utrecht in het farmaceutische tijdschrift MFM dat vrijdag 15 maart 2013 uitkomt. Hernandez onderzocht of er een verband was tussen het voorschrijven van de middelen en negatieve berichtgeving over de bijwerkingen, met name over suïcidaliteit, en de invloed van waarschuwingen vanuit de betreffende autoriteiten.

Hernandez ontdekte dat als er over een middel negatief werd gepubliceerd, zoals over paroxetine in 2002, het aantal voorschriften van dat middel daalde. Maar het totale gebruik van antidepressiva daalde niet omdat het middel werd vervangen door een ander antidepressivum zoals citalopram, en later escitalopram. Tussen 2000 en 2010 is het aantal gebruikers in Nederland zelfs ruim anderhalf keer zo groot geworden. Dit terwijl de voordelen van antidepressivagebruik voor de lange termijn niet voldoende bewezen zijn. De pillen bieden niet altijd de beste oplossing bij een depressie, en dus moet er terughoudend worden voorgeschreven.

Kranten

Voor het onderzoek werden berichten in Nederlandse en Britse kranten en internationale wetenschappelijke tijdschriften bestudeerd. De kranten rapporteerden met name over de nadelen van antidepressiva en bijwerkingen zoals onrust, agressie, geweld en zelfmoordgedachten. De wetenschappelijke artikelen waren overwegend positief. Het gehele artikel is te lezen in MFM, meer informatie staat op www.mfm-online.nl.

Bron: zorgkrant.nl 

Dit bericht is 5045 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail