Na echtscheiding is wonen bij beide ouders het beste voor kind

Facebooktwitterlinkedinmail

toepassing-co-ouderschap-is-verdubbeld-tussen-2004-en-2010_100_1000x0

Het psychologisch en sociaal welzijn van kinderen die na een scheiding afwisselend bij beide ouders wonen ligt hoger dan dat van kinderen die bij één van de ouders wonen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Sarah Westphal op 13 mei promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Ouderschap na echtscheiding verandert in Nederland. Terwijl het vroeger gebruikelijk was dat de kinderen na een scheiding bij de moeder gingen wonen, blijven vaders tegenwoordig steeds meer betrokken bij de opvoeding van de kinderen. De overheid stimuleert dit gedeeld ouderschap.

Sinds 2009 hebben kinderen, bij echtscheiding, recht op gelijke zorg van beide ouders. En hoewel men veronderstelt dat gedeeld ouderschap, en daarmee samenhangende nieuwe maatregelen zoals verblijfsco-ouderschap, het welzijn van het kind na de scheiding positief zal beïnvloeden, is hier nog weinig over bekend.

Westphal onderzocht hoe verblijfsarrangementen na een scheiding de afgelopen vijftig jaar zijn veranderd, en wat de gevolgen van deze arrangementen zijn voor het welzijn van kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen in ‘verblijfsco-ouderschap’, waarbij ze afwisselend bij beide ouders wonen, minder psychologische problemen hebben dan kinderen die bij hun vader of moeder wonen. Westphal concludeert dat vaders steeds meer betrokken blijven bij de opvoeding van hun kinderen na een scheiding. Dit komt deels doordat zij ook tijdens het huwelijk al in toenemende mate verantwoordelijk waren voor zorg- en opvoedingstake.

Het onderzoek toont verder aan dat een conflictueuze relatie tussen gescheiden ouders slecht is voor het welzijn van het kind. Vaak wordt aangenomen dat kinderen in geval van verblijfsco-ouderschap in hogere mate worden blootgesteld aan conflicten. Maar ook als er na de scheiding een conflictsituatie tussen ouders bestaat, is het volgens Westphal voor het welzijn van het kind beter als het afwisselend bij beide ouders woont.

Bron: uu.nl / nji.nl

Dit bericht is 1562 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail