Myrthe van der Meer stelt hersenen beschikbaar voor Nederlandse Hersenbank

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen

De Hersenbank heeft een tekort aan hersenen van overleden mensen met een psychische aandoening. Myrthe van der Meer stelt daarom haar hersenen beschikbaar.

Myrthe is bekend van haar boeken over haar opname in een psychiatrische inrichting. ‘Ik heb altijd last gehad van mijn hersenen’, zegt de schrijfster bij Dit is de Dag. ‘Na mijn dood kunnen ze goed doen. Mijn hersenen gaan dan op kamers’. De hersenbank vriest afgestane hersenen in voor wetenschappelijk onderzoek.

PTSS-hersenen

In deze Week van de Psychiatrie doet de Nederlandse Hersenbank de oproep aan psychiatrische patiënten om na hun dood hun hersenen af te staan aan de wetenschap.

Volgens psychiater Saskia Palmen is de Hersenbank vooral op zoek naar hersenen met aandoeningen als PTSS, ADHD en een bipolaire stoornis, zoals Myrthe van der Meer heeft.

Na de dood

Onderzoekers uit de hele wereld kunnen bij de Hersenbank aanvragen doen voor onderzoek op plakjes hersenen. ‘We kunnen nu de zenuwcellen er uit halen, levend maken en opkweken. Zo kunnen we na de dood zien hoe die cellen zich bij het leven gedragen hebben.’

De hersenbank heeft nu van 18 mensen hersenen in de vriezer.

Bron: Dit is De Dageo.nl  / luister naar reportage van radio1.nl 

Dit bericht is 4075 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail