Muziek vergroot effect behandeling bij jongeren met autisme of gedragsproblemen

Facebooktwitterlinkedinmail
autisme, muziek

7 januari 2015 – Kinderen met een vorm van autisme of andere gedragsproblemen zouden baat kunnen hebben bij muziek in hun behandeling. Muziek kan grote invloed hebben op de hersenen. De toepassing van muziek zou daarom het effect van een behandeling kunnen vergroten. Dit zegt professor klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Scherder onderzoekt de invloed van muziek op de hersenen bij jongeren met gedragsproblemen. Volgens de wetenschapper kan muziek de beperkingen niet helemaal opheffen maar blijkt uit veel studies dat de toepassing ervan een bijdrage kan leveren.

Autisme

Muziek, zelfs alleen al het denken aan muziek, activeert allerlei netwerken in het brein die ook actief zijn bij andere complexe hersenfuncties, zoals het geheugen of het inlevingsvermogen, legt Scherder uit. Door een bepaald netwerk in de hersenen met muziek uit te dagen kunnen zekere hersenfuncties versterkt worden. Bij mensen met autisme is het empathisch vermogen vaak een kwetsbaar netwerk: “Door het netwerk uit te blijven dagen met bijvoorbeeld muziek, kan het empathisch vermogen vergroot worden.”

Dit betekent volgens Scherder niet dat muziek de beperkingen van autisme helemaal kan laten verdwijnen: “Maar je ziet wel in heel veel studies dat het echt een bijdrage kan leveren. En dan hebben we het niet alleen over het empathisch vermogen.”

Rapmuziek
Scherder is ook bezig met een onderzoek dat de invloed van rapmuziek bestudeert op jongeren met gedragsproblemen: “De gedragsproblemen komen vaak voort uit moeilijkheden om emoties te reguleren, een vaardigheid waarbij de twee hersenhelften nauw moeten samenwerken.”

Bij rapmuziek gaat het om een combinatie van praten en muziek, waarbij ook deze twee hersenhelften betrokken zijn en moeten samenwerken. Scherder: “We verwachten dat de emotieregulatie beter gaat als iemand naar rap luistert, omdat dat een hele mooie samenwerking betekent tussen de twee hersenhelften.”

Erik Scherder staat begin 2016 met violist Pekka Kuusisto in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven om te praten over wat muziek met onze hersenen doet.

Bron: bnrradio.nl  / nationaleonderwijsgids.nl 

 

Dit bericht is 10015 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail