MRI-scan voorspelt risico op schizofrenie

Facebooktwitterlinkedinmail

MRI onderzoek

Nieuwe scanmethoden die de bedrading van de hersenen in kaart brengen, kunnen voorspellen welke mensen een verhoogd risico hebben op schizofrenie. Dat blijkt uit een onderzoek van Cardiff University, Kings College London en de University of Bristol.
Als iemand langdurig een psychose heeft of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en daartussenin slecht functioneert, is er sprake van schizofrenie.

“We weten al dat de hersenen van mensen met schizofrenie anders ‘bedraad’ zijn en minder efficiënt werken dan het brein van gezonde mensen. Tot nu toe is deze kennis nog niet gebruikt om te kijken naar mensen die wel wat symptomen van schizofrenie hebben, maar niet schizofreen zijn”, zegt Derek Jones.

Informatie verwerken
De onderzoekers maakten scans van de hersenen van 123 mensen symptomen van een psychose gehad hebben. Zij zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van schizofrenie. Ook een controlegroep van 125 proefpersonen werd bekeken met een speciale MRI-scanner.

Bij mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van schizofrenie, bleek het vermogen van de hersenen om informatie van het ene naar het andere gebied te transporteren verstoord te zijn. Informatie werd via andere routes doorgegeven. Dit heeft effect op bepaalde centrale informatieknooppunten (hubs), wat op een soortgelijke manier als bij schizofrenie kan leiden tot problemen met de verwerking van informatie.

Het team hoopt dat hun analyse meer inzicht geeft in hoe schizofrenie precies ontstaat, zodat voorspeld kan worden bij wie en wanneer er zich waarschijnlijk een psychose voor zal doen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Human Brain Mapping.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 1726 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail