‘Moeilijke eters meer kans op depressie’

Facebooktwitterlinkedinmail

kind eten

7 augustus 2015 – Als een kind moeilijk eet, wordt dit al snel toegeschreven aan een “tijdelijke fase.” Nieuw onderzoek, echter, geeft aan dat er wellicht sprake is van een groter, achterliggend probleem. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat kinderen die vrij tot heel kieskeurig zijn bij het eten vaker te kampen hebben met angststoornissen en depressie.

Studie

De onderzoekers analyseerden meer dan drieduizend kinderen tussen de twee en zes jaar oud om de link tussen depressie en moeilijk eten te achterhalen. Daaruit blijkt dat de ‘moeilijkste’ eters binnen deze doelgroep twee keer zo vaak te kampen hebben met mentale problemen. Nancy Zucker, directeur van het Duke Centre for Eating Disorders, licht toe: “De vraag bij vele ouders en artsen is: wanneer wordt kieskeurig eten echt een probleem? De kinderen waar we het hier over hebben zijn niet gewoon de jongens en meisjes die weigeren om broccoli te eten.” De studie, gepubliceerd in een tijdschrift voor kindergeneeskunde, laat zien dat tussen de 14% en 20% van de ouders aangaf dat hun kinderen vaak of altijd selectief eten. Van dat percentage werd 18% geklasseerd als af en toe kieskeurig. 3% werd gezien als strikt selectief: dit houdt in dat hun eetgewoonten een beperking vormen om bij iemand anders te gaan eten.

Mentale problemen

Zowel de groep die af en toe kieskeurig was als de strikt selectieve groep vertoonden kenmerken van angst, depressie of andere mentale problemen. Zucker stelt: “Deze kinderen eten zo beperkt dat het echt een probleem wordt.” Behalve dat het kan wijzen op mentale problemen, werkt slecht eten ook in de omgekeerde richting problemen in de hand: “Het kan de gezondheid en groei van het kind schaden, maar ook het sociaal functioneren en de relatie met de ouders. Sommige kinderen van deze groep zijn extreem gevoelig aan bepaalde geuren, texturen of smaken. Die kinderen gaan zich voelen alsof niemand hen gelooft. Het is belangrijk dat we manieren vinden om de ouders te helpen, en dat dokters kunnen tussenkomen als dat nodig is,” zo besluit Zucker.

Bron: Het Laatste Nieuws

Dit bericht is 1037 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail