Misdiagnoses bij Hoogbegaafden

Facebooktwitterlinkedinmail

sheldon

Dinsdag 5 februari zijn drs. Frank de Mink en Truus van der Kaaij van MOOIBegaafd op uitnodiging van de Bibliotheek Zwolle en Pharos te gast in de Statenzaal. Zij houden een inleiding over misdiagnoses bij hoogbegaafden en de verstrekkende gevolgen daarvan.

Gedrag van hoogbegaafden lijkt op symptomen van AD(H)D en Asperger. Niet altijd is dit bekend binnen de GGZ, waardoor er nogal eens verkeerde diagnoses gesteld worden. Hierdoor kan talent lang verborgen blijven. Deze tragedie is schadelijk voor kinderen, ouders, school en samenleving: sommige van de knapste, meest creatieve en onafhankelijke kinderen en volwassenen menen een ongeneeslijke ziekte te hebben. Ze worden behandeld en krijgen medicijnen voor een hersenziekte die ze niet hebben. Dit werkt stigmatiserend en beschadigt het zelfbeeld. Andere getalenteerden weten hun stoornissen te compenseren, waardoor ze niet de hulp krijgen die nodig is. En dan zijn er hoogbegaafden die wel aan psychische stoornissen leiden en daarvoor worden behandeld, zonder dat zij of de behandelaar weten hoe sterk de samenhang is met hun creativiteit en intelligentie. Kijk op www.everyoneweb.com/MOOIBegaafd voor meer informatie.

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met de Oudervereniging Pharos voor ouders van hoogbegaafde kinderen (afdeling Zwolle-Hoogeveen) en toegankelijk voor alle belangstellenden.

 

De lezing ‘Verborgen talent’ start dinsdag 5 februari om 19.30 uur in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Entree: 6,00 of 3,00 (leden Pharos). Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

 

 

Dit bericht is 10106 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail