Mindfulness vermindert buikvet

Facebooktwitterlinkedinmail

 Buik, probiotica, darmen

27 oktober 2015 – Je bewust zijn van je gevoelens en gedachten, kan helpen om je gewicht op peil te houden. Mensen die niet zo mindful zijn, hebben vaker last van overgewicht en te veel buikvet. Dat blijkt uit een onderzoek van Brown University.
Dat mindfulness helpt bij angst en depressie, in wordt gezet bij ADHD, stress vermindert, het aantal huisartsenbezoeken vermindert en slaapproblemen bij ouderen verhelpt bleek al eerder. Maar mindful zijn heeft ook een positief effect op je buikje!

De onderzoekers keken naar 394 mensen van gemiddeld 47 jaar. Op basis van de Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) werd vastgesteld hoe ‘mindful’ zij waren. Met deze vragenlijst wordt gemeten in hoeverre proefpersonen de neiging hebben om aandacht te hebben voor hun dagelijkse bezigheden.

Daarnaast werd met een DXA-scan hun hoeveelheid buikvet in kaart gebracht. De onderzoekers definieerden obesitas als een BMI van 30 of hoger.

Deelnemers met een hoge score op de MAAS-test, bleken minder buikvet te hebben en ook minder vaak obees te zijn dan deelnemers met een lagere mate van mindfulness. Het verschil was klein, maar wel significant.

Om slank te blijven, hoef je niet eens te mediteren. “Het gaat om alledaagse mindfulness. De meerderheid van deze mensen doet niet aan meditatie”, zegt Eric Loucks. “Aandachtig zijn heeft een klein tot gemiddeld effect”. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness hunkeren naar ongezond voedsel kan verminderen en bovendien kan helpen bij tegenzin om te beginnen met sporten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Medicine.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 854 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail