Minder kinderen met ADHD aan de Ritalin

Facebooktwitterlinkedinmail

ritalin adhd

19 augustus 2016 – Het aantal kinderen tussen de vijf en veertien jaar dat ADHD-medicijnen slikt is afgenomen, zo meldt RTLnieuws. Dat is goed nieuws, zegt directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. “Sommige kinderen hebben echt profijt van de medicijnen, maar bij anderen vraag je je af of de pillen echt nodig zijn.”

Vorig jaar slikten ruim 91.000 kinderen medicijnen om ADHD te onderdrukken. Dat waren er 3000 minder dan in 2014, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het middel dat ADHD-kinderen meestal krijgen is methylfenidaat, dat het bekendst is onder de merknaam Ritalin.

Discussie over nut en noodzaak

Coolen van Brakel is blij dat de stijgende lijn is doorbroken. Hij zegt dat hij jarenlang een onverklaarbare stijging van het aantal gebruikers van ADHD-medicatie zag. “Binnen de beroepsgroep is er een discussie ontstaan over nut en noodzaak van deze medicijnen. Behandelaren en ouders zijn terughoudender geworden na berichten over mogelijk negatieve langetermijngevolgen.”

Ook de beroepsvereniging van psychologen, het NIP, vindt het een positieve ontwikkeling. Volgens directeur Linde Gonggrijp is medicatie niet altijd nodig en zinvol. De Gezondheidsraad sprak in 2014 haar zorgen uit over een stijgend gebruik van medicijnen als Ritalin en Concerta. Een recent onderzoek van het AMC heeft aangetoond dat de hersenen van kinderen voorgoed kunnen veranderen door het gebruik van ADHD-medicijnen.

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 4091 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail