Mental Health First Aid – Hulpverleners krijgen les in verward gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juni 2017 – De speciale cursus Mental Health First Aid voor eerste hulp bij psychische nood wint snel aan populariteit. Cursisten leren hoe ze hulp kunnen bieden aan het groeiend aantal verwarde personen op straat. Mental Health First Aid komt oorspronkelijk uit Australië en is twee jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg in heel Nederland bieden deze eerste hulp bij psychische problemen aan, zo meldt het AD. 

Mental Health First Aid (MHFA) wordt inmiddels in 23 landen toegepast. Onderzoek wijst uit dat cursisten beter weten hoe ze moeten handelen bij psychische nood.

MHFA is bedoeld voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met mensen met psychische problemen, zonder dat ze een uitgebreide zorgopleiding hebben gevolgd. Het gaat onder anderen om hulpverleners (politie, ambulance, brandweer), leraren, ambtenaren, vrijwilligers in de wijk en sportschoolhouders.

De cursus begint met het bijspijkeren van kennis over depressies, psychoses en angststoornissen. Ook wordt gekeken wanneer er sprake is van een crisissituatie en onder welke omstandigheden die zich kan voordoen.

Inmiddels hebben al bijna 2.000 mensen de cursus Mental Health First Aid gevolgd. Het doel is om minstens 180.000 mensen te trainen. Ook de Haagse instelling Indigo, onderdeel van ggz- instelling Parnassia, gaat de cursus aanbieden. Meer informatie : Eerste hulp bij psychische problemen.

De behoefte is groot, want het aantal mensen met onaangepast of verward gedrag neemt toe. De politie kreeg in 2016 zo’n 75.000 meldingen over een persoon met verward gedrag, 14 procent meer dan in 2015 en bijna een verdubbeling vergeleken met 2011.

Bron en het bericht op : AD.nl

Dit bericht is 2809 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail