Mensen met psychische aandoening sneller vermoord

Facebooktwitterlinkedinmail

moord

Het leven voor iemand met een psychische of psychiatrische aandoening blijkt volgens een nieuwe studie, niet alleen moeilijk maar ook gevaarlijk te zijn. Zo lezen we in Metronieuws.

Onderzoekers in Zweden analyseerden de gegevens van 7 miljoen Zweden over een periode van 7 jaar. Daaruit bleek dat vooral mensen met psychische problemen het slachtoffer werden van moord. Alcohol- en drugsverslaafden lopen een negen keer hoger risico dan een gemiddelde burger wat nog wel logisch lijkt vanwege de situaties waarin verslaafden terecht komen.

Maar ook mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben een 3,2 keer zo grote kans om te worden vermoord. Bij depressie ligt de kans 2,6 keer zo hoog; bij angststoornissen 2,2. Bij mensen met schizofrenie is dat 1,8 keer zo hoog.

Een lage sociaal-economische status en het land waar  veel moorden worden gepleegd zoals de VS doen de kansen om vermoord te worden nog eens toenemen.

Een mogelijk oorzaak is volgens de onderzoekers dat mensen met psychische problemen vaak in slechte buurten wonen. Ze worden eerder door hun buurtgenoten gewantrouwd en gezien als gevaarlijk, waardoor een groter risico lopen te worden aangevallen. Dat is overigens onterecht, slechts 5 tot 10 procent van alle moorden wordt gepleegd door mensen met een psychiatrische ziekte.. De onderzoeker publiceerden hun bevindingen opschreven in het British Medical Journal.

Dit bericht is 6118 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail