Mensen met dure restitutiepolis moeten onverwacht bij betalen

Facebooktwitterlinkedinmail

zorgverzekeraar-330x220

23 november 2015 – Mensen die een dure zorgverzekering hebben, en daarmee voor zekerheid kiezen, komen vaak bedrogen uit. Ze denken zelf hun arts te mogen uitkiezen, maar moeten achteraf alsnog duizenden euro’s uit eigen zak betalen.

Het overstapseizoen voor de zorgverzekering is weer losgebarsten. Alle premies zijn inmiddels bekend, maar de consument moet goed opletten of ook alle zorgkosten daadwerkelijk worden vergoed. Zelfs als je gekozen hebt voor een dure restitutiepolis, moet je soms bijbetalen.

Grofweg zijn er drie verschillende zorgverzekeringen:

  • de naturapolis: met 70 procent de meest populaire zorgverzekering. Je zorgverzekeraar maakt afspraken met een aantal zorgaanbieders. De bedoeling is dat je naar deze geselecteerde zorgverleners gaat. Kiest je voor een zorgverlener zonder contract met de verzekeraar, dan krijgt je niet alle kosten vergoed.
  • de restitutiepolis: zo’n 25 procent van de Nederlanders heeft deze vorm. Je kiest zélf je zorgverlener. Er hoeft geen contract te zijn. En je zorgverzekeraar vergoedt achteraf de kosten.
  • de combinatiepolis: een mix van beiden.

Kat in de zak
In de meeste gevallen is een restitutiepolis iets duurder dan een naturapolis vanwege de keuzevrijheid van een behandelaar. Toch blijkt een restitutiepolis soms een kat in de zak, omdat niet alle zorgkosten worden vergoed.

Je kunt geconfronteerd worden met bijbetalingen. Dianda Veldman, directeur van de patiëntenfederatie NPCF waarschuwt hiervoor: “Een restitutiepolis geeft ten onrechte een veilig gevoel. Restitutie betekent teruggeven. Mensen die zo’n polis nemen, het is vaak een duurdere polis, verwachten dat ze alles terug krijgen. Maar er zijn teveel uitzonderingen.”

Niet alle zorg vergoed
Want wie goed de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden van zijn restitutiepolis bestudeert, ziet dat in sommige gevallen niet alle zorg voor 100 procent vergoed wordt. Als er namelijk géén contract is met een zorgverzekeraar wordt alleen het marktconforme tarief vergoed. Dit is het gemiddelde tarief dat zorgverzekeraars zélf vaststellen op basis van onderhandelingen met zorgverleners.

Of het is een percentage van het maximumtarief wat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft vastgesteld. Dit tarief verschilt per zorgverzekeraar. Rekent de behandelaar het NZA-tarief, dan moet de patiënt het verschil uit eigen zak betalen. En daar zijn veel consumenten niet van op de hoogte.

2000 euro zelf betalen
Dit probleem doet zich regelmatig voor in de geestelijke gezondheidszorg. Liedeke Vis, klinisch psycholoog en psychotherapeut in Utrecht signaleert dit probleem bij een toenemend aantal cliënten: “Het wordt de laatste jaren alleen maar erger. Mensen sluiten bewust een restitutiepolis af om onverwachte kosten te voorkomen. Maar Menzis, DSW, Ditzo en De Amersfoortse vergoeden niet het volledige bedrag. Alleen weten veel cliënten dat niet.”

Zo krijgt een patiënt niet de volledige rekening van 7500 euro vergoedt, maar slechts 71 procent. Ze moet nu ruim 2000 euro zelf betalen. Een bedrag dat ze niet kan ophoesten, omdat ze leeft van een uitkering, aldus Vis.

De NPCF vindt het onterecht dat er zo weinig voorlichting wordt gegeven. Veldman: “Er wordt een product door verzekeraars verkocht, waarover ze niet eerlijk zijn over de negatieve gevolgen. Je kunt bedrogen uitkomen.”

Tips bij kiezen zorgverzekering
Omdat het zo ingewikkeld is, zijn hier een paar dingen waar je op moet letten als je bijbetalingen op je zorgverzekering wilt voorkomen:

  • Zijn er contracten afgesloten met de behandelaar van uw keuze?
  • Is er géén contract: wat krijgt u dan maximaal vergoed?
  • Welk tarief rekent de niet-gecontracteerde behandelaar en is de vergoeding van de zorgverzekeraar hoog genoeg om de volledige rekening te betalen?
  • Staan er beperkingen in de polisvoorwaarden?
  • Bel vóór een behandeling naar uw zorgverzekering of je overal naartoe mag, zodat je achteraf niet verrast wordt door een onverwachte rekening.
  • Zelfs bij een restitutiepolis met vrije artsenkeuze, wordt een contract tussen zorgverzekeraar en zorgverlener steeds belangrijker.

Op de site van de Nederlandse Zorgautoriteit staat ook een stappenplan: hoe kies ik mijn zorgverzekering voor 2016? (Pdf)

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 2326 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail