Borderliners interpreteren gezichtsuitdrukkingen verkeerd

Facebooktwitterlinkedinmail

emoties

Uit Canadees onderzoek blijkt dat patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis soms woede  zagen in een ‘neutrale’ gezicht en reageerden op die bedreiging.

De symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis lijken veelal op klachten van andere psychiatrische stoornissen wat de diagnose en behandeling lastiger maakt. Maar onderzoekers in Canada zeggen dat ze er in zijn geslaagd een eigenschap die uniek is voor borderline persoonlijkheidsstoornis te identificeren: de neiging om emoties in gezichtsuitdrukkingen verkeerd te interpreteren.

“Ze hebben moeite met het  verwerken van gezichtsemoties en zullen een negatieve emotie op een neutraal gezicht zien,” aldus Anthony Ruocco, een klinisch neuropsycholoog en assistent-professor aan de Universiteit van Toronto. “Dit wordt niet gezien bij bipolaire stoornis of schizofrenie.”

De recente studie van Ruocco toont aan dat mensen met borderline moeite  hebben met het herkennen van emoties als  woede, verdriet, angst en walging, waarbij met name het misinterpreteren van woede en walging opvielen. “Er kunnen neurobiologische factoren zijn die bijdragen aan deze fouten in emotiewaarneming,” zegt Ruocco. Het opsporen van deze factoren kan leiden tot een beter begrip van de ziekte en betere behandelingen.

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben moeite reguleren van hun emoties. Ze hebben de neiging om impulsief te handelen, hebben woede uitbarstingen en hebben stormachtige relaties. Borderliners vrezen verlating, klagen over een leeg gevoelsleven en doen aan zelfbeschadiging, zoals snijden.  Onder mensen met borderline is een relatief hoog zelfmoord percentage.

Ongeveer 6 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten hebben borderline persoonlijkheidsstoornis, volgens de Nationale Onderwijs Alliantie voor Borderline Persoonlijkheidsstoornis, die ook schat dat 20 procent van alle psychiatrische ziekenhuisopnames en 10 procent van de poliklinische behandeling  mensen met borderline betreft.

Dit bericht is 19750 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail