Meisjes in psychische nood maken meer gebruik van zorg dan jongens

Facebooktwitterlinkedinmail

Jonge-meiden-150x150-1

Uit het langlopende TRAILS-onderzoek onder 2.300 kinderen en jongeren uit Noord-Nederland blijkt dat vooral meisjes in psychische nood zorg gebruiken. Ze kloppen in eerste instantie voor hulp aan bij de huisarts.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen volgden tien jaar lang in welke mate kinderen en jongeren psychische problemen hebben en om hulp vragen. Er is een opmerkelijke stijging te zien. Op 11-jarige leeftijd gebruikt 20 procent zorg in verband met emotionele of gedragsproblemen, op 19-jarige leeftijd is dit gestegen tot 32 procent. Deze stijging ontstaat vooral door de hulpvraag van meisjes.

Het overgrote deel van deze jongeren komt met zijn problemen bij de huisarts. Meestal worden ze daar ook direct geholpen. Een minderheid, 5 procent, komt terecht in de jeugdzorg en een even klein deel in de jeugdpsychiatrie.

Jongeren uit eenoudergezinnen, armere gezinnen en jongeren met gescheiden ouders blijken de meeste zorg te vragen. Veel jongeren geven ook aan dat ze problemen op school hebben.

Bron: nji.nl 

Dit bericht is 3182 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail