Meer verwarde Nederlanders in het buitenland

Facebooktwitterlinkedinmail

Hulp-720x373

11 augustus 2015 – Nederlandse ambassades hebben het steeds drukker met verwarde landgenoten in het buitenland. In de afgelopen tien jaar is de hulpvraag van toeristen met psychiatrische problematiek verdubbeld. Zo’n zestig keer per jaar worden ze met consulaire hulp teruggevlogen.

Dat zegt Tessa Martens, clusterhoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Volkskrant. Voorbeelden zijn uiteenlopend: dat gaat van Nederlanders die tijdens een spirituele reis in India het zicht op de werkelijkheid kwijtraakten, tot iemand die naakt het verkeer regelde in Madrid.

Dat zijn pakweg dubbel zoveel zaken als tien jaar geleden, zegt Tessa Martens, clusterhoofd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘De oorzaak van die stijging weten we niet precies. Maar reizen is natuurlijk veel gemakkelijker geworden, via internet zijn vluchten zo geboekt.’

Volgens Martens wordt Buitenlandse Zaken zowel ingeschakeld door lokale autoriteiten als door patiënten zelf. Dat gebeurt vooral als een reiziger geen reis-of aanvullende zorgverzekering heeft. Vervolgens wordt bekeken hoe de terugreis -die op vrijwillige basis plaatsvindt- kan worden gefinancierd. Het ministerie betaalt daar niet voor, maar probeert familieleden in Nederland dan zover te krijgen dat zij psychische hulp en de terugreis financieren.

Is er een goede verzekering, dan verloopt de hulp via een alarmcentrale. Bij de verzekeraars worden jaarlijks zo’n vijfhonderd gevallen gemeld van toeristen die dringend psychische hulp nodig hebben, zegt Wiljo Meester van Health Care Special Services, een bedrijf dat in opdracht van verzekeraars of het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgverleners naar het buitenland stuurt als iemand niet meer alleen kan of mag reizen. ‘Dat aantal is in principe stabiel’, zegt Meester. ‘Maar het probleem is dat mensen, vermoedelijk door de crisis,  vaker zonder goede verzekering op reis gaan.  Daarom melden er waarschijnlijk meer mensen zich bij de ambassades.”

Bron: volkskrant.nl / telegraaf.nl / nu.nl 

Dit bericht is 1224 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail