Meer stress en angst bij betrokkenen na bloedbad Alphen

Facebooktwitterlinkedinmail

media_xll_1866145

Slachtoffers en getuigen van het bloedbad dat Tristan van der Vlis in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, kampten het jaar na het incident met meer stress en angst.

Dat geldt ook voor naasten van slachtoffers en hulpverleners.

Zij kregen meer kalmerende middelen voorgeschreven. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel geconcludeerd na een onderzoek onder een groep mensen die op deze manier zijn getroffen door het incident. Nivel bracht de resultaten hiervan dinsdag naar buiten.

Het instituut vergeleek de psychische gezondheid van 161 getroffenen met die van 115 omwonenden van het winkelcentrum die niet aanwezig waren bij de schietpartij.

Psychische problemen

Volgens het Nivel nam het aantal psychische problemen onder de groep getroffenen vooral in de eerste drie maanden heel sterk toe. ”Na drie maanden nam het huisartsenbezoek weer af. Veel mensen zijn zelf veerkrachtig genoeg om te herstellen”, zei onderzoeker en programmaleider Joris IJzermans hierover.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een kleine groep is behandeld voor een posttraumatische stressstoornis, een angststoornis als gevolg van het doormaken van een schokkende gebeurtenis.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 2867 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail