‘Meer straatgeweld door GGZ-bezuinigingen’

Facebooktwitterlinkedinmail

geweld

Er komen alleen maar meer geweldsincidenten van ‘verwarde personen’ als de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg doorgaan. Volgens psychiater Bram Bakker hebben de opstapelende gebeurtenissen ‘100 procent’ te maken met de ‘drempels’ die patiënten op de weg naar een psycholoog of psychiater vinden. „Als wij niet willen dat het Acht Uur-journaal door verwarde jongens wordt verstoord, dan is er meer personeel nodig om voor dit soort jongens te zorgen.”

Vrijdag vonden er maar liefst drie gewelddadige incidenten in het land plaats. Een verwarde man die in Badhoevedorp personeel van een autobedrijf bedreigde moest door de politie in zijn been worden geschoten. In Valkenswaard konden agenten op het nippertje erger voorkomen toen een eveneens verwarde man in zijn woning de gaskraan opendraaide en met messen zwaaide.

DREMPELS

Volgens Bakker bestaat ‘de snelle route naar de GGZ’ door bijvoorbeeld eigen bijdrages en verplichte verwijzingen door de huisarts niet meer. Brancheorganisatie GGZ Nederland ziet vooralsnog geen link tussen de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg en het aantal excessen door verwarde mensen. „Maar er is ook geen bewijs dat dit niet zo is”, voegt woordvoerder Sjoerd Beumer er aan toe.

Beumer benadrukt dat niet elke psychische patiënt gewelddadig is of kan worden. Wel vindt hij het ‘de moeite waard’ om te onderzoeken of de toegang tot de GGZ verslechterd is: „Het is nu een beetje gokken en gissen. Er is geen bewijs en de veranderingen bij de GGZ zijn erg recent. De economische crisis of de situatie in de wereld kan ook zorgen voor meer stress in de samenleving.”

Voor Bakker zijn ‘de drempels en het bureaucratisch gedoe’ in de geestelijke gezondheidszorg daarentegen al duidelijk: „Je moet geen mensen in een crisis naar een loket sturen. Als er duizend mensen door drempels geen hulp zoeken, dan zitten hier ook enkele ernstige gevallen tussen. Die lopen nu onder ons op straat.”

Lees ook: Toename incidenten met ‘gekken’ is zorgwekkend’

Geen oplossing voor agressie verwarde mensen – telegraaf

Bron: metronieuws.nl 

Dit bericht is 2960 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail