Meer depressies bij langdurige werkloosheid

Facebooktwitterlinkedinmail

Werkloos.jpg.crop_display

Hoe langer dat de Amerikanen werkloos zijn, hoe meer kans ze op psychische klachten hebben. Ongeveer een op de vijf Amerikanen die voor een jaar of langer werkloos zijn zeggen dat ze op dit moment worden behandeld voor een depressie – bijna het dubbele van het percentage onder degenen die gedurende vijf weken of minder werkloos zijn. Zo lezen we in NRC naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeksbureau Gallup uit.

Psychologen hebben werkloosheid lang geassocieerd met een verscheidenheid aan psychische aandoeningen, zoals depressie, angst en een laag zelfbeeld. Het causale verband is echter niet duidelijk uit de gegevens van Gallup. Het kan zijn dat langdurige werkloosheid tot depressie lijdt, schrijft Gallup, maar het kan net zo goed zijn dat depressie het vinden van een baan bemoeilijkt.
Deze bevindingen zijn gebaseerd op enquêtes met 356.599 Amerikanen, waaronder 18.322 werkloze volwassenen, uitgevoerd in 2013 als onderdeel van de Gallup-Healthways Well-Being Index.

Uit eerder psychologisch onderzoek is gebleken dat werkloosheid gepaard kan gaan met depressie, een verminderd zelfvertrouwen en angst. Gallup ontdekte ook dat het vertrouwen om een nieuwe baan te vinden flink afneemt na vijf weken werkloosheid.

Langdurig werklozen besteden minder tijd met familie en vrienden

In het algemeen zijn de Amerikanen een gelukkig volk; 82,5% van de geïnterviewden zei dat ze de vorige dag glimlachten of veel hadden gelachen .  81,1% van de werklozen, zes maanden of minder,  hadden reden gevonden om te glimlachen of lachen. Maar onder de langdurig werklozen daalt dit cijfer aanzienlijk tot 70,7%.

Het idee dat mensen hoe langer ze werkloos zijn  minder geneigd zijn om positieve emoties te ervaren is dan ook geen verrassing – maar die daling kan worden verergerd door een groeiende aarzeling om sociale steun te zoeken. Een studie van 2011 van de langdurig werklozen gepubliceerd door de Heldrich Center for Workforce Development aan de Rutgers University ontdekte dat de helft van de deelnemers schaamte en verlegenheid ervaren waardoor zij de neiging hebben om zich te isoleren van anderen. Volgens Gallup spendeerde 31 procent van de langdurige werklozen minder dan twee uur per dag met familie of vrienden, bij Amerikanen die pas net werkloos waren had 21 procent minder dan twee uur contact met familie of vrienden.

Bron: gallup.com

Dit bericht is 5345 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail