Medewerkers ggz brengen geluk

Facebooktwitterlinkedinmail

geluk, gelukkig

Het staat nu onomstotelijk vast: uit onderzoek van Ruut Veenhoven en Giorgio Touburg blijkt dat medewerkers van de ggz bijdragen aan het geluk in de maatschappij.

Geluk is geen toeval: een bevolking is gelukkiger in landen waar de overheid niet corrupt is en de rechtszekerheid op orde is. Ook zelf kunnen mensen veel doen om hun welbevinden te verhogen.

Recent onderzoek van Ruut Veenhoven en Giorgio Touburg bewijst eens te meer dat geluk echt niet uit de lucht komt vallen, want daaruit blijkt onomstotelijk dat meer medewerkers in de ggz bijdragen aan meer geluk.

’Geluk’ definieer ik als ‘levensvoldoening’ en is goed te meten’’, zegt hoogleraar Ruut Veenhoven.  Veenhoven richtte zich als eerste wetenschapper in Nederland in de jaren zeventig van de vorige eeuw op de bestudering van geluk. “In het buitenland werd al wat onderzoek naar geluk gedaan, maar in ons land nog niet. Als student heb ik het opgepakt en later met mij andere onderzoekers. De tijdsgeest was er rijp voor. ”

Het lijkt een wat wazig onderzoeksterrein, want als er iets ongrijpbaar is, is het toch wel geluk zou je zeggen. Geluk overkomt je, wat valt daar nog aan te veranderen?

Meer dan mensen denken, volgens Veenhoven. Uit verschillende studies blijkt dat zowel de inrichting van de samenleving als de persoonlijke keuzes die we maken wel degelijk invloed hebben op ons geluksgevoel. Het onderzoek dat Veenhoven dit najaar samen met Giorgio Touburg heeft gepubliceerd, laat zien dat de overheid een grote invloed heeft op het welbevinden van een bevolking. Zo bleek er een sterk verband te zijn tussen het gemiddelde geluk in landen en de uitgaven voor de ggz per hoofd van de bevolking.

Lees hier het hele artikel in GGZTotaal, e-magazine voor de ggz, decemberuitgave.

Bron: psynip.nl 

Dit bericht is 2771 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail