Massagetherapie blijkt doeltreffend bij autistische kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

massage

Louisa Silva, van het Qigong zintuigen trainings instituut, en gasthoogleraar aan de Western Oregon universiteit, ontwikkelde een massagetechniek, speciaal voor autistische kinderen. Gebleken is dat, als deze techniek structureel wordt toegepast bij kinderen die net gediagnosticeerd zijn, zij zich beter ontwikkelen op verschillende gebieden.

De methode verschilt van andere autismebehandelingen, aangezien van de kinderen geen taalvaardigheid of aandachtsgerichtheid gevraagd wordt. Deze dingen zijn vaak moeilijk voor een kind met autisme en de behandeling van Silva omzeilt deze dan ook. Het kind dient zes of zeven keer per week vijftien minuten per keer gemasseerd te worden. Uit het laatste, recent gepubliceerde, onderzoeksverslag worden de volgende conclusies getrokken:

  • 103 Babies en kleuters met ernstige autistische stoornissen ontwikkelen zich na vijf maanden massagetherapie aanzienlijk beter qua gedrag en taalontwikkeling.
  • Afname van 32% in autistisch gedrag
  • Na vijf maanden behandeling waren zintuiglijke problemen verbeterd met 38% en overgevoeligheid voor aanraken en structuur verminderde met 49%.

Opvallend was ook dat het hechtingsproces en de ouder-kind interactie verbeterde. Er is namelijk vaak sprake van hechtingsproblematiek bij autistische kinderen, ondanks het feit dat hun ouders meestal enorm betrokken zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een overgevoeligheid voor aanrakingen, die veel kinderen met ASS hebben.

Celeste and Mike Descloux zijn de ouders van Kristoffer (4): “Hij vond het nooit fijn om lang vast gehouden te worden en kon het niet verdragen als sommige delen van zijn lichaam werden aangeraakt. Hij heeft daar nu geen problemen meer mee, hij is veel opener geworden. “

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek adviseren onderzoekers de massagetherapie op te nemen in behandelprogramma’s voor jonge kinderen, bij wie de diagnose autisme recent is gesteld. Hoe lang de positieve effecten van de massage aanhouden, kan nog niet gezegd worden. In eerdere studies bleven positieve effecten tot tien maanden na de therapie meetbaar.

Een filmpje (zie ook hieronder) en meer informatie over de massagetechniek en het onderzoek vind je op de site van Louise Silva’s Qigong sensory training institute (Qsti).

Bekijk hier de video met Nederlandse ondertiteling.

Dr. Silva voert al 15 jaar onderzoek naar zachte, non-invasieve technieken voor sensorische problemen bij autisme. In de afgelopen 15 jaar en evenveel studies is ook gebleken dat de Qigong massage ingezet kan worden voor andere aandoeningen zoals Down syndroom, ADHD/ADD, sommige vormen van hersenverlamming en bij Sensorische Integratie stoornis

Lees ook het verslag van het recente en tot nog toe grootste onderzoek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u terecht op de website van het QST Instituut www.qsti.org of op de website www.intouch-qigong.nl

Bron: autisme.nl/ klik.org

Dit bericht is 10289 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail