Marktwerking in de ggz werkt niet

Facebooktwitterlinkedinmail

marktwerking zorg

6 augustus 2015 – In 2017 wil het kabinet volledige marktwerking invoeren in de geestelijke gezondheidszorg. Zorgverzekeraars en deskundigen waarschuwen dat dit (te) snel gaat, staat in het Financieele Dagblad (FD) te lezen.

Patiënten met hogere risico’s

Voor volledige marktwerking is een risicovereveningssysteem nodig, schrijft het FD. Dit is een systeem waarmee zorgverzekeraars gecompenseerd worden voor cliënten die meer risico’s met zich meedragen, zoals ouderen en chronisch zieken. In de ggz is het echter moeilijk om van tevoren te beoordelen wie patiënt wordt en hoeveel zorg de patiënt nodig gaat hebben. Dat probleem is voor 2017 niet opgelost, zegt Ton van Houten, voorzitter van de VRZ, het overleg van drie kleinere zorgverzekeraars.

Compensatie achteraf

Verzekeraars worden op dit moment nog achteraf (deels) gecompenseerd als de kosten in een jaar hoger uitvallen dan vooraf was geraamd. In het regeerakkoord is opgenomen dat de verzekeraars dit risico vanaf 2017 volledig op zich moeten nemen. Dit zou een stimulans moeten zijn voor verzekeraars om ggz-zorg goedkoper en efficiënter in te kopen.

Deskundigen

Ook deskundigen twijfelen aan de haalbaarheid van volledige marktwerking in de ggz. Volgens het Centraal Planbureau is de kans op marktfalen zo groot dat de vraag rijst of ggz-zorg wel thuishoort in de zorgverzekering. Momenteel onderzoekt een speciale commissie het voorgestelde model. Minister Schippers (Volksgezondheid) houdt vooralsnog vast aan de datum van 1 januari 2017, onder de voorwaarde dat er een goed vereveningssysteem komt.

Een recent interview met Renske Leijten (SP) over dit onderwerp kunt u hier lezen.

Bron: Skipr

Dit bericht is 1517 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail