Marktaandeel reguliere ggz met 10% gekrompen

Facebooktwitterlinkedinmail

factsfigures122

Het marktaandeel van reguliere ggz-aanbieders is sinds 2009 met tien procent afgenomen. Nieuwe ggz-aanbieders zagen hun omzet juist stijgen. Dat staat in het sectorrapport Ggz 2012 van GGZ Nederland.

In 2009 hadden de reguliere ggz-aanbieders nog 884.456 dbc’s onder handen. Daarmee hadden ze een marktaandeel van 90,3 procent, want het totaal aantal dbc’s in de gehele ggz bedroeg 979.160. Dit getal bevat zowel het aantal afgesloten als het aantal nog lopende dbc’s. In 2011 is het aantal dbc’s van reguliere ggz-aanbieders gedaald naar 864.860 op een totaal van 1.073.535. Daarmee daalde het marktaandeel naar 80,6 procent. Van het verlies van de reguliere aanbieders hebben nieuwe ggz-aanbieders dus geprofiteerd.

Zorgvraag neemt af

Uit het rapport blijkt verder dat de zorgvraag in de ggz is afgenomen.  Het aantal patiënten in de gespecialiseerde curatieve ggz nam in de periode 2009-2012 af met 6 procent. Het aantal behandelingen daalde met 7,4 procent. GGZ Nederland wijt de afname aan de eigen bijdrage voor de ggz. In 2012 gold voor de gehele ggz een eigen bijdrage. Die bedroeg circa tien euro per sessie en kon behoorlijk oplopen. Voor mensen met een kleine beurs was vermoedelijk een te grote drempel om een beroep te doen op professionele ggz-zorg, legt een woordvoerder van GGZ Nederland toe. Inmiddels is de eigen bijdrage weer afgeschaft.

Kleiner basispakket

Een andere oorzaak voor de afnemende zorgvraag is het kleinere basispakket. Zo worden aanpassingsstoornissen niet meer vergoed uit het basispakket. Onder aanpassingsstoornissen vallen bijvoorbeeld rouwen na verlies van een dierbare of psychische problemen na een scheiding. Mensen moeten dit uit eigen zak betalen of een aanvullende verzekering afsluiten.

Bron: zorgvisie.nl 

Dit bericht is 3334 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail