Mantelzorgers laten miljoenen aan waardering liggen

Facebooktwitterlinkedinmail

27 november 2017 Mantelzorgers laten een groot bedrag aan mantelzorgwaardering liggen. Dit blijkt uit onderzoek naar de mantelzorgwaardering onder 39 gemeenten door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. In de meeste gemeenten is een beloning beschikbaar voor iedere mantelzorger, maar veel van hen doen hier geen beroep op.

Mantelzorgers hebben recht op een gemeentelijke vergoeding, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze vergoeding wordt mantelzorgwaardering genoemd. Deze mantelzorgwaardering kan bestaan uit een geldbedrag, een dagje uit of een tegoedbon.

De regels rondom het aanvragen van mantelzorgwaardering verschillen per gemeente. In de gemeente Rotterdam moeten mantelzorgers bijvoorbeeld binnen de betreffende gemeente woonachtig zijn. In Katwijk hebben mantelzorgers recht op waardering zolang de zorgvrager binnen de gemeente woont. Een mantelzorger uit Rotterdam zou daarom in principe een dubbele mantelzorgwaardering kunnen innen, als de zorgvrager in bijvoorbeeld Katwijk woont.

Gemeenten gaan uit van niet-geclaimd budget

De mantelzorgwaardering wordt door gemeenten vergoed vanuit het jaarlijkse mantelzorgbudget. De hoogte van de lokale mantelzorgbudgetten laat zien dat mantelzorgers in veel gemeenten geen beroep doen op de mantelzorgwaardering waar zij wél recht op hebben. De beschikbare vergoeding kan oplopen tot een bedrag van 200 euro. Echter wordt deze in veel gevallen in natura uitbetaald, zoals hulp bij huishouden, een mantelzorgmakelaar en mantelzorgdagen.

Vooral de gemeenten Eindhoven, Almere en Nijmegen zouden met grote begrotingstekorten kampen als iedere mantelzorger zijn waardering daadwerkelijk verzilvert. In Eindhoven zou dan een begrotingstekort ontstaan van ongeveer 450% op het totale mantelzorgbudget. Om die reden heeft de gemeente Eindhoven een limiet ingesteld op het beschikbare mantelzorgbudget. Wanneer deze limiet is bereikt hebben mantelzorgers geen recht meer op mantelzorgwaardering. Hierdoor blijft de gemeente altijd binnen het beschikbare budget.

Andere gemeenten waar weinig beroep wordt gedaan op het mantelzorgbudget zijn Amersfoort, Maastricht en Rotterdam. Zowel Amersfoort als Maastricht bieden een mantelzorgwaardering van 200 euro.

Grote verschillen in mantelzorgwaardering

De verschillen in Nederland omtrent de wettelijk bepaalde mantelzorgwaardering zijn zeer groot. Waar de ene gemeente een waardering van 200 euro per mantelzorger ter beschikking stelt, kan men bij de andere gemeente een waardebon van 20 euro of een OV-tegoed ontvangen. Ongeacht de grootte van de mantelzorgwaardering lijken veel mantelzorgers niet goed geïnformeerd te zijn over hun rechten als mantelzorger.

Voor een uitgebreid overzicht van gemeenten waar mantelzorgers de meeste waardering laten liggen kunt u kijken op de volgende pagina: https://www.zusterjansen.nl/blog/mantelzorgers-laten-miljoenen-aan-waardering-liggen/

Dit bericht is 4282 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail