Mannen met eetstoornissen: dit zijn de feiten

Facebooktwitterlinkedinmail

male-a-628

Laten we het voor eens en altijd duidelijk stellen: eetstoornissen zijn geen ‘vrouwenprobleem’. Mensen van alle geslachten, rassen, leeftijden en seksuele geaardheden worstelen met hun zelfbeeld en hun eetpatroon. Toch worden de meeste onderzoeken naar eetstoornissen toegespitst op jonge, blanke vrouwen. Gelukkig ging het voorbije decennium ook wat meer aandacht naar de impact van deze aandoeningen bij mannen.

Dit zijn de feiten:

1. Eetstoornissen bij mannen komen steeds vaker voor, of mannen zijn eindelijk moedig genoeg om hulp te zoeken. Uit een studie van begin dit jaar blijkt dat 10 tot 15 procent van alle anorexia- en boulimiepatiënten mannelijk is. De voorbije tien jaar werden in Groot-Brittannië alleen al 66 procent meer mannen met eetstoornissen opgenomen in ziekenhuizen. Het is echter onduidelijk of deze signalen wijzen op meer mannelijke slachtoffers of louter om meer aandacht en duidelijkere informatie over waar hulp gezocht moet worden. Ook een combinatie van beide behoort tot de mogelijkheden.

2. De schoonheidsidealen en de stroom aan “perfecte” celebs raken ook de man. Jongens staan al op jonge leeftijd onder heel wat druk om een bepaalde look te verkrijgen en een goed imago op te bouwen. Gespierde, strakke mannenlijven in de media worden als even schadelijk gezien als slanke vrouwelijke lichamen.

3. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen seksuele intimidatie en eetstoornissen. Mannelijke studenten die geconfronteerd werden met deze onaangename ervaringen hadden veel meer last van vreetbuien of namen vaker laxatieven dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten die eveneens het slachtoffer waren van ongewenst seksueel gedrag.

4. Mannen met een al te kritische blik op het eigen lichaam vrezen ook veel vaker dat ze nooit een langdurige, romantische relatie zullen kunnen opbouwen. Hoe slechter het zelfbeeld, hoe groter de schaamte en hoe kleiner de hoop op een goede afloop.

5. Behandelingen voor eetstoornissen worden heel vaak op maat van vrouwen gemaakt. Dit weerhoudt mannen om hulp te gaan zoeken.

6. Mannelijke slachtoffers van eetstoornissen moeten knokken tegen een extra laag stigmatisering wanneer ze hun probleem willen verklaren aan hun omgeving. Meer nog dan bij vrouwen wordt deze bekentenis gekoppeld aan hun mannelijkheid en seksualiteit.

Het is duidelijk dat we meer nood hebben aan onderzoek naar de impact van eetstoornissen op de man, net als aan meer ondersteuning en behandelingen voor mannen en jongens. We moeten bovendien openstaan voor een gezonder dialoog over de maatschappelijke constructie van mannelijkheid en de mogelijke negatieve gevolgen ervan.

Bron: goedgevoel.be

Dit bericht is 7856 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail