Lezing Allen Frances over DSM-4 en DSM-5

Facebooktwitterlinkedinmail

allen francés

De internationaal bekende psychiater Allen Frances, coördinator van de DSM-4 en auteur van het boek ‘Terug naar normaal’ geeft op 12 april een lezing op het Trimbos-instituut over zijn ervaringen met de DSM-4, hoe hij aankijkt tegen de DSM-5 en de toekomst van de psychiatrie.

Allen Frances is emeritus hoogleraar psychiatrie aan Duke University. Internationaal is hij vooral bekend als voorzitter van de DSM-4. Tevens was hij als stuurgroeplid betrokken bij de ontwikkeling van de DSM-3.

Frances is niet alleen kritisch op de nieuwste DSM-5 maar blikt ook kritisch terug op de impact die DSM-4 heeft gehad op de psychiatrie en zijn eigen rol daarbij.

In zijn boek ‘Terug naar normaal’ legt hij uit waarom. “Omdat de DSM de grens bepaalt tussen wat normaal en gestoord is, en DSM-5 die grens radicaal verschuift. Miljoenen normale mensen krijgen straks het etiket van een stoornis opgeplakt. Dit leidt tot onnodige, dure en soms gevaarlijke behandelingen van nieuwe ‘patiënten’ en heeft vele maatschappelijke consequenties, bijvoorbeeld voor verzekeringen, onderwijs, rechtspraak en toegang tot zorg.”

Volgens Frances leven we in een tijd van diagnostische inflatie en overmedicatie, onder druk van met name de farmaceutische industrie. Medische ziektes worden verward met psychische stoornissen en diagnoses worden al te snel gesteld. Kinderen groeien op in een golf van ADHD en autisme en het is kennelijk niet meer normaal om af en toe droevig, druk, gefrustreerd of angstig te zijn – of een tikkeltje excentriek.

Allen Frances schetst de geschiedenis en de ontsporing van de psychiatrie. Als insider beschrijft hij de excessen in de psychiatrische diagnostiek en geeft hij aan hoe de psychiatrie weer veilig en gezond kan worden.

Plaats en tijd
De lezing vindt plaats op vrijdag 12 april, 10.00 – 12.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) bij het Trimbos-instituut, Da Costakade 45, Utrecht. Toegang is gratis. Na afloop is er een lunch.

Aanmelden
Het aantal plaatsen is beperkt. Meld u snel aan bij Lenie Severijn:
lseverijn@trimbos.nl

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Nieuwezijds.

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 5126 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail