Leeftijdsadviezen brengen plezier terug bij anhedonie

Facebooktwitterlinkedinmail

Gelukkige-man

17 november 2016 – Individuele leefstijladviezen zijn effectief in het vergroten van het plezier in alledaagse activiteiten en het verbeteren van positieve emoties bij mensen die lijden aan anhedonie, ofwel verlies van plezier.  Een parachutesprong heeft op hen geen positieve invloed.

Dit blijkt uit een studie van een onderzoeksgroep onder leiding van Tineke Oldehinkel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De onderzoekers publiceren over hun onderzoek in Behavioral Therapy.

Anhedonie is naast een depressieve stemming één van de twee kernsymptomen van depressie. Anhedonie is een akelig en moeilijk te behandelen probleem. In hun onderzoek gingen Oldehinkel en collega’s na of persoonlijke leefstijladviezen zorgden voor het verbeteren van plezier bij jongvolwassenen met anhedonie. Zij onderzochten ook of een parachutesprong kon leiden tot een extra verbetering van hun plezierbeleving door een grotere motivatie om de leefstijlveranderingen door te voeren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat vrije valervaringen het motivatiesysteem zowel psychologisch als biologisch een ‘boost’ geven.

Opzet onderzoek

De onderzoekers volgden 69 deelnemers met anhedonie in hun studie. Deze deelnemers werden verdeeld in drie groepen: een groep kreeg geen behandeling, een groep kreeg individuele leefstijladviezen en een groep kreeg individuele leefstijladviezen en een parachutesprong. De adviezen, drie per persoon, waren gebaseerd op een dagboekje dat de deelnemers een maand lang drie keer per dag bijhielden over plezier en leefstijlfactoren.

Effect leefstijladvies

De resultaten van het onderzoek laten zien dat leefstijladviezen kunnen zorgen voor meer plezier en positieve emoties onder de deelnemers. Zij die een advies ontvingen verbeterden hierin meer dan zij die geen adviezen kregen. De parachutesprong had geen extra effect: deelnemers die een advies ontvingen in combinatie met de sprong lieten geen sterkere verbetering zien dan de deelnemers die alleen een advies ontvingen.

Lees hier de publicatie in Behavioral Therapy.
Lees hier het eerder persbericht bij de start van de studie in 2013

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 14335 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail