Landelijk Platform GGz neemt hulplijn van SIRE over voor mensen zónder psychische ziekte

Facebooktwitterlinkedinmail

sire-hulplijn
Hulplijn blijft bereikbaar via 0900 0727
Het Landelijk Platform GGz, de koepel van 20 cliënten- en familieorganisaties in de ggz, neemt vrijdag 1 november a.s. officieel de hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte over van SIRE. SIRE introduceerde dit voorjaar de hulplijn in samenwerking met de stichting Samen Sterk tegen Stigma (SStS) als onderdeel van een campagne om het stigma op psychisch ziek zijn te door-breken. De campagne loopt aanstaande vrijdag af, maar via 0900-0727 kan iedereen advies blijven vragen aan ervaringsdeskundigen over de omgang met mensen met een psychische aandoening.

Bewustwording
Om meer bewustwording rond het taboe op psychische ziekten te creëren, draaide SIRE de rollen om in deze anti-stigmacampagne en richtte een hulplijn op voor mensen zónder een psychische ziekte. Sinds de lancering van die lijn hebben de ervaringsdeskundigen meer dan duizend gesprekken gevoerd, voornamelijk met familie, vrienden, kennissen en collega’s van mensen met een psychische aandoening. Het Landelijk Platform GGz neemt de hulplijn vanaf morgen over.

Jarenlange ervaring
Het Landelijk Platform GGz heeft door haar Meldpunt Meld je Zorg in de ggz jarenlange ervaring met het beantwoorden van vragen over ggz-problematiek en het meedenken met cliënten en familieleden. Bij het Landelijk Platform GGz werken goed getrainde ervaringsdeskundigen. Zij weten uit eigen ervaring waar ggz-cliënten en familieleden in het dagelijks leven tegen aan lopen en bieden naast een luisterend oor, ook praktische adviezen.

Overname is mooi resultaat
Sabine van Aken, projectleider bij SIRE: “Wij zijn heel blij dat de campagne voor zoveel mensen aanleiding was om de telefoon te pakken en om advies te vragen. Het voornaamste doel van onze campagne was bewustwording creëren bij mensen over de omgang met mensen die een psychische ziekte hebben en over de vreemde reacties waarmee mensen met een psychische aandoening soms te maken hebben. Welk resultaat we met de campagne hebben behaald, moet nog blijken, maar het feit dat de hulplijn nu overgenomen wordt, is voor ons al een zeer mooi resultaat.”

SIRE-campagne fantastisch vertrekpunt
Volgens Gerdien Rabbers, directeur van Stichting Samen Sterk tegen Stigma en coördinator van de hulplijn, was de SIRE-campagne een goed begin om de beoogde maatschappelijke verandering te bewerkstelligen: “Onze stichting is in het leven geroepen om de beeldvorming rond psychische ziektes te verbeteren en discriminatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid uit te bannen. Zo willen we ervoor zorgen dat mensen met een psychische aandoening volwaardig kunnen functioneren in de maatschappij.
De campagne van SIRE vormde hiervoor een fantastisch vertrekpunt en wij zullen ook na afloop van de campagne verder gaan met het agenderen van stigmatisering.”

Doorbreken van bestaande denkbeelden
SStS zal ervaringsdeskundigen blijven inzetten om hun verhalen te vertellen en daarmee bestaande denkbeelden te ontkrachten. Rabbers: “Zij doorbreken het taboe en kenteren, als ‘vlaggendragers’, de vooroordelen in hun directe omgeving.”

Bereikbaar
De telefonische hulplijn blijft na 1 november bereikbaar via 0900 0727
Iedereen die een vraag heeft over de omgang met mensen met een psychische ziekte kan hier terecht.

Bron: platformggz.nl 

Dit bericht is 2466 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail