Kwart miljoen jongeren in jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

jeugd

4 augustus 2015 – In de eerste drie maanden van dit jaar ontvingen 233.000 jongeren jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het merendeel van de jongeren (85%) kreeg jeugdhulp: hulp bij psychische problemen, gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of opvoedingsproblemen. Ongeveer 140.000 jongens en 93.000 meisjes zitten in de jeugdzorg. 1 op de 10 jongeren heeft meer dan één van de vormen van jeugdzorg nodig of nodig gehad.

Sinds januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het leveren van jeugdzorg. In vergelijking met het jaar 2012 zitten er in het eerste kwartaal van dit jaar 60% minder jongeren in de jeugdzorg. Echter, het vergelijken van cijfers is volgens het CBS lastig, omdat er voor de jaren 2011 en 2012 alleen jaarcijfers beschikbaar zijn.

De meeste jeugdhulp is geleverd aan kinderen die op de basisschool zitten, namelijk 108.000 kinderen tussen de 4 en 11 jaar. Van de jongeren in de jeugdbescherming, vooral tieners, werden de meesten onder toezicht geplaatst. Het aantal jongeren onder voogdij is licht toegenomen. De meeste maatregelen van jeugdbescherming zijn een jaar of langer van kracht.

Ongeveer 7400 jongeren kregen te maken met de jeugdreclassering, omdat ze verdacht werden van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Iets meer dan 25% van deze groep jongeren krijgt ook gedwongen jeugdhulp.

Bron: Gemeente.nu / Nationale Zorggids

Dit bericht is 805 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail