‘Kwaliteit relatie bepaalt risico depressie’

Facebooktwitterlinkedinmail

mantelzorg

Natuurlijk is het fijn om een goede relatie te hebben met vrienden, familie en partner. Maar de kwaliteit van die relaties blijkt nu ook bepalend voor de kans op een depressie.

Dat stellen onderzoekers van de University of Michigan. Zij bestudeerden hiervoor de gegevens van bijna 5.000 Amerikaanse volwassenen. De invloed van de kwaliteit hangt niet samen met hoe vaak sociale interacties plaatsvinden.

Resultaten

Mensen met een gespannen of niet ondersteunende partners ontwikkelden significant vaker een depressie. Bij mensen zonder partner vonden de onderzoekers dit verhoogde risico niet. Een kwalitatief slechte relatie zorgde voor een twee keer zo hoog risico op een depressie dan bij een goede relatie.

Voor de studie keken de onderzoekers naar het effect van relaties op het ontwikkelen van een depressie gedurende een periode van tien jaar. De gevonden resultaten golden vooral voor een kwalitatief goed goede relatie met een partner, maar ook familie en vrienden bleken belangrijk. Volgens de onderzoekers moeten we patiënten niet vragen of ze een partner of familie hebben die hun kunnen ondersteunen. “Hoe de relatie is, is veel belangrijker dan of er een relatie is”, aldus Alan Teo.

Mogelijkheden

Een op de zeven mensen met slechte relaties ontwikkelt een depressie. Bij goede relaties is dat een op de vijftien. Teo: “Als we mensen kunnen leren hoe ze de kwaliteit van hun relaties verbeteren, kunnen we wellicht de effecten van een depressie verminderen of voorkomen.”

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLOS ONE.

 

Dit bericht is 6999 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail