Korte termijn risicotaxatie leidt tot minder agressie en korter separeren bij acute psychiatrische patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

isoleercel

Roland van de Sande evalueerde de klinische bruikbaarheid en het rendement van de Crisis Monitor GGZ, een veelgebruikte observatieschaal die gebruikt wordt in de acute psychiatrie.

Onderzoek onder 597 patiënten in acute psychiatrische opname units laat zien dat deze systematische benadering kan leiden tot minder agressie-incidenten en een kortere separeerduur van patiënten.

In het verlengde hiervan onderzocht Van de Sande ook de validiteit en betrouwbaarheid van de toegepaste observatie-instrumenten in de klinische praktijk. Daaruit blijkt dat het frequent en systematisch gebruik van observatie-instrumenten om symptoomveranderingen te objectiveren een belangrijke en haalbare aanvulling kan zijn op de multidisciplinaire risico-evaluatie in de zorg voor patiënten op een acute psychiatrische opname unit.

Biografie

Roland van de Sande (1960) is sinds 33 jaar werkzaam in de psychiatrische verpleegkunde. Na de afronding van de studie Verplegingswetenschappen (2002) ontwikkelde zijn carrière zich richting methodiek ondersteuning en wetenschappelijk onderzoek in acute psychiatrie en verzorgt hij onderwijs klinische besluitvorming voor Verpleegkundig Specialisten in de GGZ. Van de Sande werkt bij Bavo Europoort, specialist in psychiatrie, waar mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen behandeld worden.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met financiering van NWO.

Bron: nwo.nl 

Dit bericht is 4053 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail