Korte film over succesvol studeren met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

student-150x150

Deze week is het de Autismeweek. Een week waarin aandacht gevraagd wordt voor mensen met een autisme spectrums syndroom (ASS). Wist u bijvoorbeeld dat er in Nederland circa 5400 jongeren zijn met autisme die een HBO of WO opleiding volgen? Op zich niet heel bijzonder. Echter, tot enkele jaren geleden rondde van deze groep maar 1% zijn studie succesvol af.  Dit tegen 45 % van reguliere studenten. Een deel van deze groep liep tevens dusdanig vast dat ze in crisisopvang belandden. Een schokkende constatering!

Dat vond ook Johan Veenman. Tijdens zijn werk bij een psychiatrische instelling die gespecialiseerd is in autisme kwam hij regelmatig deze adolescenten en jong volwassenen tegen in een crisis: studenten die zelfstandig op kamers woonden met autisme. Talentvolle jongeren die eigenlijk een beschermde woonomgeving nodig hadden omdat ze in reguliere studentenhuizen structuur misten en informatie niet goed begrepen. Johan besloot, nadat hij zich in de problematiek verder had verdiept, om dit gespecialiseerde aanbod te ontwikkelen en zette Stumass op. Met Stumass richt Johan zich specifiek op jongeren met autisme die het huis verlaten om te studeren aan het HBO of universiteit. Centraal in de aanpak is het samenwerken met de student, binnen een setting waar steunstructuur aanwezig is. Daarnaast is er sprake van een gelijkwaardige situatie met de andere studenten, namelijk het volgen van een studie, autisme hebben en op je zelf willen leren wonen.

Johan zijn aanpak blijkt niet alleen in een behoefte te voorzien, maar is ook bewezen succesvol. Op dit moment helpt Johan met Stumass ruim 200 studenten verdeeld over 27 locaties, in 17 verschillende studenten steden door heel Nederland. Haalde voor Stumass begon maar 1 % van de studenten met autisme een Master, inmiddels gaat 66% van de studenten die bij Stumass woont succesvol zijn studie afronden.

Johan heeft over zijn aanpak een film gemaakt. In deze film komen studenten, ouders, maar ook de Wetenschappelijk Raad en decanen aan het woord. Johan hoopt door het uitbrengen van deze film gemeenten te kunnen overtuigen van de noodzaak van beschermd wonen voor deze specifiek doelgroep. Doordat de groep relatief klein is bestaat onder deze studenten de angst dat zij “vergeten worden” bij de verschuiving van de zorg van de AWBZ naar de Wmo. En dat hun specifieke hulpvraag en oplossing als niet noodzakelijk wordt afgedaan. De film is te bekijken op www.stumass.nl , via www.youtube.com/user/Stumasswoningen of op te vragen via info@stumass.nl

Dit bericht is 3097 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail