Korte cognitieve gedragstherapie na suïcide voorkomt nieuwe pogingen

Facebooktwitterlinkedinmail

militairen

De onderzoekers evalueerden de effectiviteit van kortdurende cognitieve gedragstherapie ( CGT) voor de preventie van suïcidepogingen bij militair personeel .

In het onderzoek werden 152 militairen van het leger in Fort Carson  die ofwel een poging tot zelfmoord hadden gedaan of ernstige suïcidale gedachten hadden, willekeurig toegewezen aan de gebruikelijke behandeling of de gebruikelijke behandeling met een korte CGT (N=76). Soldaten werden uitgesloten als ze een medische of psychiatrische aandoening zoals actieve psychose of manie hadden, die deelname aan de ambulante behandeling zouden verhinderen.

In de twee jaar durende onderzoek deden acht deelnemers met de extra korte CGT ( 13,8 % ) en 18 deelnemers met de gebruikelijke behandeling ( 40,2 % ) tenminste een zelfmoordpoging.  Dit zou betekenen dat de militairen die het korte extra CGT -programma  volgden ongeveer 60 % minder kans op een zelfmoordpoging in de vervolgperiode dan soldaten die de gebruikelijke behandeling volgden.  De conclusie is dan ook dat cognitieve gedragstherapie effectief is in het voorkomen van follow – up zelfmoordpogingen onder actieve militairen met  zelfmoordgedachten en/of een recente zelfmoordpoging.

Brief Cognitive-Behavioral Therapy Effects on Post-Treatment Suicide Attempts in a Military Sample: Results of a Randomized Clinical Trial With 2-Year Follow-Up.

Dit bericht is 3665 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail