Korrelatie vreest toename mishandeling ouders

Facebooktwitterlinkedinmail

imagegen.aspx

Onlangs werd bekend dat het aantal meldingen van ouderenmishandeling in 2013 met een schrikbarend percentage van 66% steeg ten opzichte van het jaar ervoor. Echter, niet alleen het aantal senioren dat mishandeld wordt lijkt te stijgen, ook het aantal ouders van puberkinderen dat met geweld bedreigd wordt lijkt toe te nemen. Dit wordt ook wel ‘oudermishandeling’ genoemd. De hulpverleners van Korrelatie maken zich zorgen om deze trend en krijgen soms heftige persoonlijke verhalen te horen van ouders die met verbaal en fysiek geweld bedreigd worden door hun kind. Zij zijn soms doodsbang voor hun agressieve puber of jongvolwassene en zijn dringend op zoek naar hulp.

De oorzaken van oudermishandeling lopen uiteen, maar komen vaak ook in combinatie met elkaar voor. Door de financiële crisis zijn jongeren langer werkloos en zijn zij genoodzaakt thuis te blijven wonen. De frustraties en ergernissen, maar ook het risico op verslaving lopen hierdoor vaak op. Ook worden vanwege bezuinigingen steeds meer voorzieningen en dagbestedingen geschrapt voor jongeren met psychische problemen als autisme, schizofrenie en de bipolaire stoornis. Ouders zijn hierdoor genoodzaakt niet alleen de fysieke, maar ook de psychische verzorging van hun kind op zich te nemen.Psychische aandoeningen kunnen gepaard gaan met gedragsproblemen. Dit stelt ouders voor een enorme uitdaging, bijvoorbeeld in het stellen van grenzen.

Schaamte en machteloosheid

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie: ”Het is helaas niet bekend hoeveel ouders door hun kind mishandeld worden. Veel ouders schamen zich namelijk enorm om ervoor uit te komen. Ze hebben het idee dat ze hun kind verraden en niet genoeg van hem of haar houden als ze anderen om hulp vragen. Als het qua geweld uit de hand loopt en ze in andere gevallen wél de politie zouden bellen, doen ze dat in de meeste gevallen niet als de ‘agressor’ hun eigen kind is. Niet alleen ouders voelen zich overigens machteloos, maar ook hun kind ervaart vaak machteloze gevoelens bij zijn of haar gedrag.”

Politie of crisisdienst

De hulpverleners van Korrelatie luisteren naar de ouders en zoeken samen met hen naar een oplossing. Van de Ven (Korrelatie): “Hulp zoeken bij agressie en mishandeling is altijd belangrijk. Soms is het leren stellen van grenzen al genoeg. Ouders hebben dan bijvoorbeeld veel aan een weerbaarheids- of assertiviteitstraining. Ook gezinstherapie kan negatieve gedragspatronen doorbreken. Als kinderen hun ouders lichamelijk geweld aandoen, adviseert Korrelatie die ouders om de politie of de crisisdienst van Bureau Jeugdzorg te bellen. Bij kinderen ouder dan 21 jaar kan het een goede oplossing zijn als de mogelijkheden bekeken worden om het huis uit te gaan. Korrelatie adviseert gezinnen soms om het gesprek daarover onder begeleiding van een professional aan te gaan.”

Contact met Korrelatie

Wordt u door uw kind mishandeld of vermoedt u dat iemand in uw omgeving mishandeld wordt? Aarzel niet en zoek hulp. Ook bij andere vormen van mishandeling en (seksueel) geweld. Bel de hulplijn van Korrelatie op 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan ook, via www.korrelatie.nl.

Dit bericht is 2575 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail