“Koffie verlaagt risico op depressieve gevoelens”

Facebooktwitterlinkedinmail

koffie

Wie twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, loopt maar liefst vijftig procent minder risico op zelfmoordneigingen. Dat is de conclusie van een grootschalige Harvard-studie naar de cafeïneconsumptie van 200.000 mannen en vrouwen.

De onderzoekers analyseerden data van 200.000 mensen over de consumptie van cafeïne in de vorm van koffie, thee, energiedrankjes, softdrinks en chocolade. Voor de meerderheid deed koffie echter dienst als voornaamste cafeïnebron. Ook de gegevens van wie decaf of bitterweinig tot geen koffie dronk werden bestudeerd. Over een periode van gemiddeld 6,5 jaar pleegden 277 op 200.000 mensen zelfmoord.

“Anders dan in voorgaande studies konden we het verschil zien tussen de impact van dranken met en zonder cafeïne. We mogen dan ook afleiden dat eender welke vermeend beschermend effect van koffie te danken is aan cafeïne,” stelt onderzoek Michel Lucas. Wie dagelijks enkele kopjes koffie drinkt, zou volgens de Harvard-studie 50% minder risico lopen op zelfmoord.

Antidepressivum

Cafeïne werkt niet alleen stimulerend voor het centrale zenuwstelsel, het doet ook dienst als een mild antidepressivum omdat het de productie van zogenaamde ‘happy’ hormonen stimuleert. Zo krijgt de aanmaak en verspreiding van serotonine, dopamine en noradrenaline een boost. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in eerdere studies ook al geconcludeerd werd dat koffiedrinkers een kleinere kans maken op depressies.

2 tot 4 kopjes

“Onze bevindingen suggereren dat meer dan 4 kopjes drinken geen verdere voordelen te bieden heeft; 400 mg cafeïne per dag is meer dan genoeg,” zo klinkt het besluit. Hierbij aansluitend werd in eerder onderzoek aangetoond dat 8 tot 9 kopjes koffie echter het risico op zelfmoordneigingen opnieuw verhogen. Drinken met mate is dus de boodschap.

 

Bron: GoedGevoel / © Lynn Formesyn

Dit bericht is 12921 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail