Kinderen van getrouwde ouders hebben minder kans op obesitas

Facebooktwitterlinkedinmail

dikkind

 

Een stabiel huwelijk biedt niet alleen geborgenheid aan het kind, het is ook nog eens goed voor de gezondheid van het kind. Volgens Amerikaans onderzoek hebben kinderen van getrouwde ouders namelijk de helft minder kans op overgewicht dan kinderen van samenwonende ouders. 

Voor het onderzoek werd de ontwikkeling van 10.400 kinderen gevolgd vanaf hun negende maand totdat zij op de kleuterschool zaten. Hun lengte en gewicht werd gedurende deze periode in de gaten gehouden, evenals het cognitief functioneren. Daarnaast hielden de onderzoekers de familiesituatie in de gaten: waren de ouders getrouwd, gescheiden, woonden ze samen of voedde één van de ouders het kind alleen op.

Verliefd, verloofd, getrouwd

De resultaten lieten zien dat kinderen die in een traditioneel gezin met twee getrouwde ouders leven zo’n 17 procent kans op obesitas hebben. De kans hierop is bij samenwonende ouders bijna twee keer zo groot: zo’n 31 procent. De uitzondering op de regel waren kinderen die leefden bij hun vrijgezelle papa of de kinderen van wie hun papa of mama hertrouwd was. Zij hadden een risicopercentage van 15 procent.

‘Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een vrijgezelle papa meer socio-economische mogelijkheden heeft dan een single mama’, verklaart onderzoekleidster Kimbro het verschil tussen vrijgezelle papa’s en mama’s. ‘En aangezien socio-economische status de grootste voorspeller van gezondheid, is, kan dit verklaren waarom kinderen die bij een vrijgezelle papa wonen minder kans hebben op obesitas.’

Bron: gezondheidsplein.nl 

Dit bericht is 3871 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail