Kinderen geboren in winter meer kans op depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

huilende_baby

Het staat als een paal boven water dat het seizoen invloed heeft op je gemoedstoestand. In de herfst is chagrijnigheid troef, terwijl in de zomer het één en al vrolijkheid is. Nieuw onderzoek beweert nu dat het seizoen waarin je geboren bent invloed heeft op het risico om een stemmingstoornis op late leeftijd te ontwikkelen.

De bekendste stemmingsstoornis die wordt veroorzaakt door de veranderende seizoen is de Seasonal Affective Disorder (SAD). Tijdens de herfst- en wintermaanden kunnen mensen met SAD depressieve symptomen ervaren, variërend van angst en verdriet tot zelfmoordgedachten. In de lente- en zomermaanden verdwijnen deze gevoelens meestal weer.

Winterkinderen

SAD kan op elk moment in je leven ontstaan. Maar is er misschien een relatie met het seizoen waarin je geboren bent? Dat zochten Hongaarse onderzoekers uit. Ze analyseerden 400 mensen en keken daarbij naar het geboorteseizoen en hun persoonlijkheidskenmerken. Hieruit kwam naar voren dat zomerkinderen veel positiever en vrolijker in het leven staan dan diegenen die in de winter of herfst geboren zijn. Tussen deze twee laatste bestaat ook nog een opvallend verschil: winterbaby’s hadden nog meer de depressieve neigingen hadden dan herfstkinderen. Dus: als we een top 3 maken van geboorteseizoenen met de meeste kans op een depressie dan ziet het er als volgt uit : (1) winter (2) herfst (3) zomer/lente.

Genetische markers

Onderzoeker Gonda: “We kunnen nog niets over de betrokken mechanismen zeggen. Daarom gaan we nu op zoek naar genetische markers die verband houden met het geboorteseizoen en stemmingstoornissen.”

Bron: gezondheidsplein.nl Medical News Today

Dit bericht is 3787 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail