Kijktip: misofonie – woedend worden van (eet)geluiden

Facebooktwitterlinkedinmail

5 oktober 2018 – Misofonie is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie. De neurologische (psychische) aandoening ontstaat meestal tussen je achtste en twaalfde levensjaar. Ongeveer 0,5 procent van de Nederlanders heeft last van misofonie.

Letterlijk betekent misofonie ‘haat voor geluid’, van het Griekse misos (haat) en phónè (stem, geluid). Het gaat hierbij niet om geluid in het algemeen maar om specifieke geluiden. In Nederland werd in 2009 de aandoening voor het eerst beschreven door psychiater Damiaan Denys.

Misofonie komt in verschillende vormen voor waarbij de irritatie niet alleen veroorzaakt wordt door eetgeluiden als smakken of slurpen  maar ook gapen, snurken of kuchen kan woede op wekken. Door al die negatieve gevoelens kan er stress ontstaan, maar ook schuldgevoel, schaamte, mindere concentratie, angst en een onbegrepen gevoel.

In de documentaire ‘Quiet Please…’ laat Jeffrey Gould zien hoe het is om misofonie te hebben. Hij kampt zelf al lang met de aandoening en interviewt nu ook andere mensen over het onderwerp.  Door de omgeving wordt het vaak gezien als aanstelleritis en wordt het niet serieus genomen terwijl voor de geluiden voor de persoon zelf écht ondragelijk zijn.

Bij misofonie is vrijwel altijd sprake van de volgende drie factoren:

  1. Reflexmatige emotionele reactie op externe triggers
  2. Veel vermijdingsgedrag
  3. Grote impact op (sociaal) leven

Misofonie is nog niet als een psychiatrische diagnose opgenomen in het DSM, het diagnostische en statische handboek voor psychische aandoeningen. In het AMC wordt meer onderzoek gedaan naar de aandoening en worden patiënten nu behandeld met cognitieve gedragstherapie.

Mensen die lijden aan misofonie kunnen zelf een aantal dingen doen om minder last ervaren van hun aandoening. Lees meer hierover bij Tips voor misofonen en Tips voor ouders.

Er is een test (vragenlijst) beschikbaar die een indicatie kan geven of, en in welke mate, er sprake is van misofonie.

Bron: bedrock.nl/ verenigingmisofonie.nl

 

Dit bericht is 80732 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail