Karin Slotema benoemd tot bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juli 2019 – Hoe verminder je het stigma en hoe kunnen persoonlijkheidsstoornissen beter worden gediagnosticeerd en behandeld? En hoe kan het leven van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis worden verbeterd? Die vragen gaat dr. Karin Slotema, psychiater bij PsyQ (Parnassia Groep) per 1 juli onderzoeken als bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen bij het Departement of Psychology, Education & Child Studies, Section Clinical Psychology van de Erasmus Universiteit Rotterdam.  Slotema is de eerste vrouwelijke hoogleraar op een door de Parnassia Groep ingestelde leerstoel.

Persoonlijkheidsstoornissen zoals de borderline– en vermijdende-persoonlijkheidsstoornis komen veelvuldig voor. Patiënten en hun omgeving kunnen er sterk onder lijden. Aanwezigheid van een persoonlijkheidsstoornis kan een negatief effect hebben op de behandeling van andere psychiatrische stoornissen. Bovendien overlijden patiënten met een dergelijke stoornis op jongere leeftijd dan leeftijdgenoten zonder deze ziekte. Persoonlijkheidsstoornissen brengen dan ook hoge kosten met zich mee voor de maatschappij.

Afname negatieve stigma
Door het negatieve stigma van persoonlijkheidsstoornissen en het feit dat zij moeilijk worden herkend, is vaak sprake van onderbehandeling. Slotema wil met haar onderzoek een bijdrage leveren aan de afname van het stigma en de verbetering van de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Ook wil zij de samenwerking tussen universiteit en ggz-instellingen versterken.

Topklinisch zorgprogramma
Een deel van de patiënten met een persoonlijkheidsstoornis profiteert onvoldoende van het reguliere hulpaanbod. Verschillende psychotherapieën blijken effectief voor persoonlijkheidsstoornissen. Het ; is echter nog niet duidelijk welke patiënt het meeste baat heeft bij welke psychotherapie. Daarnaast kan de ontwikkeling van patiënten die ernstig getraumatiseerd zijn geraakt vastlopen, waardoor volgens Slotema psychotherapie bij hen minder effectief is.

Verbeteren levenskwaliteit
Met deze bijzondere leerstoel wil Slotema de kwaliteit van leven van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen verbeteren. Enerzijds door te onderzoeken welke behandelingen effectief zijn voor welke patiënten, anderzijds door te onderzoeken welke interventies met andere werkingsmechanismen naast psychotherapie effectief kunnen zijn bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Mogelijke beloftevolle behandelingen zijn bijvoorbeeld trauma- en psychosebehandeling, non-verbale therapie en hersenstimulatie. Hiertoe wil Slotema een topklinisch zorgprogramma oprichten voor verschillende PsyQ-afdelingen en universiteiten.

Over Karin Slotema
Prof.dr. Karin Slotema is sinds 2007 werkzaam als psychiater bij het Programma Persoonlijkheidsstoornissen van PsyQ in Den Haag. In 2011 promoveerde Slotema op het onderwerp Behandeling van patiënten met therapieresistente auditieve verbale hallucinaties met behulp van repetitieve transcraniële hersenstimulatie en neuroimaging.

Sinds 2012 is Slotema plaatsvervangend opleider volwassenenpsychiatrie bij Parnassia Groep. Daarnaast geeft ze onderwijs over persoonlijkheidsstoornissen en dissociatie bij de Leidse Faculteit Sociale Wetenschappen en de Erasmus School of Social and Behavourial Sciences Verder is zij onder andere lid van de Landelijke Visitatiecommissie voor de opleiding psychiatrie en lid van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Bron: eur.nl

Dit bericht is 3888 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail