Kamer wil af van leerplicht voor kinderen met een stoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

adhd_school

DEN HAAG – Leerlingen met stoornissen als ADHD of autisme moeten niet verplicht worden 5 dagen per week naar school te gaan.

Dat zegt de PvdA donderdag tegen staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD). Een brede meerderheid van de Kamer ondersteunt het pleidooi om hen deels thuis les te geven.

Nu is er geen maatwerk mogelijk, betreurt ook de VVD. Of een kind moet de hele week naar school, óf het wordt ontheven van de leerplicht en volgt dan geen onderwijs, zegt Kamerlid Karin Straus. Haar collega Loes Ypma van de PvdA strijdt al maanden voor deze ‘thuiszitters’ die best naar school kunnen als er maatwerk mogelijk is. “Denk aan autistische leerlingen die te veel prikkels krijgen als ze elke dag naar school moeten, maar twee dagen best aankunnen.”

Volgens Ypma moet niet alleen de leerplicht versoepeld worden, maar moet de staatssecretaris er ook voor zorgen dat de onderwijsinspectie scholen niet langer afrekent op verzuimcijfers. “Nu krijgen ze meteen een minnetje in de beoordeling als ze een hoog verzuim hebben.”

Bron: gelderlander.nl 

Dit bericht is 1782 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail