Jorritsma: Jeugd niet naar psychiater maar naar voetbalclub

Facebooktwitterlinkedinmail

jorritsma, vng

Ook bij staatssecretaris Martin van Rijn schiet de uitspraak in het verkeerde keelgat. “Bij de jeugdzorg worden jongeren niet meer naar de psychiater gestuurd, maar naar de voetbalclub”, zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de VNG.

De uitspraak ligt gevoelig omdat er vrees bestaat dat gemeenten er met de nieuwe Jeugdwet voor kiezen te bezuinigen op de zwaardere vormen van Jeugdzorg. Nog steeds is er veel verzet over het decentraliseren van de Jeugd-ggz. “We zullen een aantal taken niet meer uitvoeren zoals bij de zorg”, stelde Jorritsma onlangs in het blad van ondernemersorganisatie VNO-NCW. “Bij de jeugdzorg worden jongeren niet meer naar de psychiater gestuurd, maar naar de voetbalclub.”

Staatssecretaris Van Rijn, die de Jeugdwet moet verdedigen in de Eerste Kamer, laat weten dat de voorzitter van de VNG geen idee heeft waarover ze in het interview haar mening ventileerde. “Via de huisarts of de gemeente heeft iedereen die dat nodig heeft straks recht op de juiste zorg”, benadrukt Van Rijn.

Verzuipen
In Forum, het blad van VNO-NCW gaf Jorritsma ook nog haar kijk op de zaak als het gaat om de financiële positie van gemeenten. “Als een gemeente dreigt te verzuipen dan wordt die door de provincie onder toezicht gesteld; dat betekent dat alle tarieven maximaal worden verhoogd en de bezuinigingen maximaal worden opgevoerd”, zei de voorzitter.

“Als de gemeente nog steeds niet droog is, gaat ze naar het Rijk, dan betalen we er met zijn allen voor.”

Moeten burgers dan voor die kosten opdraaien, was de vraag. “Ja”, antwoordt Jorritsma. “Daar hebben ze zelf voor gekozen. Burger en ondernemer moeten nadenken over wat voor een gemeentebestuur ze willen. Ze kiezen voor een bepaald beleid. Als de kiezers daar niet verantwoordelijk voor zijn, waar zijn ze dan nog wel verantwoordelijk voor?”

Bron: gemeente.nu 

Dit bericht is 5123 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail